Reklamokratija

PricewaterhouseCoopers je jedna od najuglednijih analitičkih agencija, koja zapošljava 150.000 ljudi u preko 150 zemalja sveta. Predmet njenih studija su 22 privredne grane, a rezultati su predviđanja budućih kretanja i tendencija. U jednom od svojih skorašnjih istraživanja, ova agencija se posvetila online-oglašavanju, odnosno procenama o razvoju u ovoj oblasti.

U toj studiji je Internet smešten u kategoriju medija, ravnopravno sa televizijom, radiom, štampom. Procene i analize pokazuju tendenciju u kojoj najmlađi elektronski medij postaje sve ravnopravniji član ove „porodice“. Sajtovi medijskih kuća su, u početku, bili samo dodaci osnovnoj delatnosti, vid reklamiranja offline-sadržaja – danas oni predstavljaju medij za sebe, sa svojim sopstvenim zakonitostima, dinamikom, sadržajima.

Sve brže Internet veze i sve veći broj korisnika omogućili su kompleksniji pristup izradi web stranica i sadržaja, mogućnosti interakcije, kao i multimedijalnu formu prezentovanja. Sve bolji prenos videa, zvuka i animacija uslovljava doživljavanje Mreže kao medija budućnosti, mešavinu svih postojećih, ali i potpuno originalnog i posebnog.

Analize agencije PricewaterhouseCoopers zasnivaju se na ovakvim činjenicama i daju optimističnu sliku Internet ekonomije. Godina 2001. protekla je u znaku opadanja zarada u oblasti online-oglašavanja, velikih otpuštanja i zatvaranja mnogih Internet firmi. Ipak, nijedan analitičar nije bio sklon „crnim“ procenama, već konstatacijama o završetku prve, pionirske faze, koju karakteriše „ispadanje iz igre“ onih čije procene, očekivanja i budžeti nisu bili dovoljno izbalansirani. Besomučno ulaganje u promociju, motivisano željom za osvajanjem globalnog tržišta, praznilo je kasu mnogo brže no što se ona punila.

Prema podacima agencije PricewaterhouseCoopers, na online-reklamiranje u 2000. godini potrošeno je 40 milijardi dolara. Bez obzira na trenutni pad, prognoze daju sliku velikog rasta u ovoj oblasti u narednim godinama. Na svetskom nivou će, 2005. godine, biti izdvojeno 90 milijardi dolara, što predstavlja rast od 14% godišnje. Najveći deo biće potrošen u SAD-u – 38 milijardi. Najbrže rastuće tržište će biti južnoameričko, gde se očekuje povećanje od 40% godišnje.

Agencija procenjuje da će sektor online-oglašavanja biti najbrže rastuća oblast medija i zabave, prevazilazeći procenjeni rast na polju filmske i muzičke industrije, štampanih medija i radija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.