Rekordni rast saobraćaja

Poslednja detaljna studija saobraćaja na Internetu je sprovedena (u SAD) 1996. godine, kada je Fondacija za nauku (National Science Foundation) prestala sa analiziranjem protoka informacija na Mreži. Tadašnje rekordno povećanje saobraćaja, koje svedoči o sve većem korišćenju Interneta, je iznosilo 2,8 puta za godinu dana. Nakon prestanka rada fondacije u ovoj oblasti, nisu postojale naučne studije, koje bi dokumentovale tendencije u saobraćaju (protoku informacija).

Poslednjih godinu dana je čak počelo da se govori i o opadanju saobraćaja, ali nedokumentovano i bez pravih analiza. Jedan od osnivača Interneta, Lorens Roberts (Lawrence Roberts, na slici), je odlučio da se pozabavi ovom temom i proveri da li promet opada ili raste. Godine 1999. je osnovao firmu Caspian Networks, koja se bavi, pre svega, izradom hardvera za Internet servis provajdere. Pored ove osnovne delatnosti, tokom 2000. i 2001. godine je analizirao protok informacija na glavnim čvorištima Mreže, kod najznačajnijih provajdera. Njegov zaključak je: Internet nikada nije rastao ovakvom brzinom.

Sabraćaj je analiziran u tri navrata: aprila 2000. godine, šest meseci kasnije i aprila 2001. godine. Prema rezultatima istraživanja, svakih 6 meseci se protok informacija duplira, što znači da se za godinu dana uvećao 4 puta. Prema tvrdnjama Lorensa Robertsa, tendencija se nastavlja, uz predviđanje da će rast biti još brži i izraženiji.

Oko 80% saobraćaja u SAD-u otpada na kompanije (poslovne korisnike), koje se u sve većoj meri oslanjaju na Mrežu. Tu se beleži i najveći rast, dok je kod pojedinačnih korisnika on manje izražen – širokopojasne veze (kablovska, satelitska, DSL, T1…) još uvek nisu široko prihvaćene, odnosno infrastruktura se ne razvija dovoljno brzo. Prema tvrdnjama Lorensa Robertsa, na svetskom nivou je stopa rasta još uvek 2,8 puta godišnje, u poređenju sa indeksom rasta 4 u SAD.

Korisni linkovi:

  • Caspian Networks
  • Power Point prezentacija rezultata istraživanja

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.