U trendu

Ručni sat za zaboravne

Možda ste od onih koji tek kad dođu do auta shvate da su ključeve zaboravili u stanu ili kancelariji? Da li večito tražite svoj mobilni telefon, naočare ili neku drugu neophodnu stvar? Ako želite da se rešite toga kupite – ručni sat. Naravno, ne bilo koji, već „pametan“ ručni sat, koji će umeti da vam pomogne u takvim situacijama.

Prototip takvog sata napravljen je na Univerzitetu Vašington (UW – University of Washington). Njegov kreator, profesor Gaetano Borijelo (Gaetano Borriello), nedavno ga je predstavio na sajmu u Notingemu. Pored toga što „brine“ o vašim ličnim predmetima, on ima i ulogu odličnog sekretara koji zna sve vaše planove i zakazane obaveze i na vreme vas upozorava na njih da ih ne biste zaboravili.

Sposobnost i „pamet“ ovog sata zasnivaju se na radiofrekventnoj RFID komunikaciji. Pored uobičajenih komponenata koje mu omogućavaju da pokazuje vreme i datum, ovaj ručni sat sadrži odgovarajuća elektronska kola, antenu i memorijski čip. Te komponente su minijaturne. Svi važni lični predmeti takođe imaju ugrađen RFID čip radi identifikacije i komuniciranja sa „pametnim“ satom.

Tome treba dodati i neku vrstu minijaturnog servera, koji se može nalaziti u samom ručnom satu ili se može nositi u džepu kao poseban uređaj. Ručni sat radi u tom slučaju kao neka vrsta interfejsa. Na osnovu tagova – ličnih identifikacionih brojeva svakog predmeta, on neprekidno ima informaciju o njihovom prisustvu. Ukoliko se pri izlasku iz stana zaboravi neki od predmeta, čuće se upozoravajući zvučni signal.

Server ima zadatak da na osnovu primljenih informacija „proceni“ važnost zaboravljenog predmeta i upozori vlasnika ako je potrebno. Testiranje ovog korisnog uređaja još uvek je u toku i u njemu učestvuje hiljadu ljudi. Profesor Borijelo, zajedno sa timom svojih saradnika, radi na daljem usavršavanju sata. Sledeći korak je određivanje lokacije predmeta kako bi se olakšalo njihovo nalaženje u slučaju zaboravnosti (Wireless location sistem).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.