U trendu

Ručno podešavanje oštrine slike fotoaparata (2)

Automatika u modernim fotoaparatima nije bezgrešna. U mnogim situacijama fotograf će svojim rukama i okom znatno bolje uraditi njen posao. Da vidimo onda kada je bolje da se oslonite na svoje sposobnosti umesto na elektroniku fotoaparata.
Svi moderni fotoaparati izoštravaju sliku automatski, ali tek oni ozbiljniji modeli, koji korisniku dozvoljavaju više kontrole u podešavanju parametara fotografije, dopuštaju i ručno izoštravanje. U nekim situacijama ručno izoštravanje slike može biti neophodno, dok je u drugim prilikama to i jedini način da se napravi koliko-toliko kvalitetna fotografija. Ovde ćemo navesti najčešće situacije kada su rezultati fotografisanja bolji uz upotrebu ručnog izoštravanja slike. Pri tom treba imati na umu da će najbolje mogućnosti ručnog izoštravanja slike pružiti SLR fotoaparati, ali i malo napredniji kompaktni fotoaparati, koji nude opciju ručnog izoštravanja, mogu sasvim dobro poslužiti svrsi.

Fotografisanje kroz prepreku

Automatski sistem za izoštravanje uopšte neće biti od koristi ako pokušavate da napravite fotografiju kroz staklo ili žičanu ogradu. Elektronika će "uhvatiti" prvu prepreku na koju naiđe (mrlja na staklu ili reflektovanje svetlosti) i u potpunosti će zamutiti pozadinu, a retko ko fotografiše baš staklo ili ogradu; uglavnom je zanimljivije ono što je iza te prepreke.

Akcione fotografije (predmeti u pokretu)

Fotografisanje brzih predmeta koji su brži od sistema automatskog izoštravanja može da bude veoma frustrirajuće. U takvim situacijama dobro je informisati se gde će objekt fotografije proći, pa zatim ručno fokusirati fotoaparat na neki predmet koji se nalazi na približnoj udaljenosti ili baš na tom mestu i jednostavno okinuti fotografiju u pravom trenutku.
Fotografisanje s ručnim izoštravanjem zahteva malo vežbe da bi se izvelo brzo i korektno, zato nemojte odustati ako niste uspeli u prvih nekoliko pokušaja. Vežbajte. Makro fotografija je vrlo dobar početak, jer se uglavnom bavi statičnim predmetima, na kojima je lakše vežbati. Kako vam veština bude napredovala, krenite polako sa zahtevnijim zadacima i objektima koji se pomeraju. Akcione fotografije su najteži primer ručnog izoštravanja, koji zahteva iskustvo i veštinu i poznavanje ne samo fotografije nego i onog šta se fotografiše. Ako želite da fotografišete trke automobila ili aeromiting, treba da znate gde će automobil ili avion proći i u kom položaju će tada biti da bi fotografija imala smisla.
Nemojte upotrebu ručnog izoštravanja ograničiti samo na situacije koje su ovde navedene, probajte da ga koristite i u drugim situacijama u kojima se nađete, možda ustanovite da vama to odgovara negde gde nekom drugom možda i neće. Poigrajte se fokusiranjem u situacijama gde je očigledno da će elektronika odraditi posao – vi fokusirajte baš nešto drugo, pa pogledajte kako vam se čini takva fotografija, jer je fokus najsnažnije sredstvo za isticanje glavnog motiva fotografije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.