Siemens-ovi mobilni uređaji u avionima

Upozorenje da mobilne telefone treba isključiti za vreme vožnje avionom uskoro više neće biti potrebno. Već su pokrenuti neki projekti koji treba da obezbede nesmetanu upotrebu mobilnih telefona, bez ikakvih negativnih uticaja na komunikacione i navigacione sisteme u avionima i drugim letilicama. Napravljeni su i prvi probni letovi s tim mogućnostima, koji su pokazali dobre rezultate, tako da se može očekivati da uskoro letovi budu sasvim u skladu sa zahtevima i potrebama savremenih putnika u avionskom saobraćaju.

Jedan od projekata te vrste naziva se OnAir. Pokrenule su ga poznate kompanije Airbus i Boeing. Najnoviji njihov partner je kompanija Siemens. Ona se nedavno pridružila projektu, a zadatak će joj biti realizacija komunikacionih uređaja koji će moći da se koriste u avionima. To će biti minijaturni GSM mobilni telefoni izuzetno male težine i komunikacioni uređaj – terminal za komuniciranje s mobilnim mrežama na zemlji. Pri tom će biti obezbeđena potpuna sigurnost bez interferencije s avionskim komunikacionim sistemom.

Izbor Siemens-a za partnerstvo u ovom projektu nimalo ne iznenađuje zbog ogromnih dostignuća ove kompanije u telekomunikacionoj industriji. Kompanije Airbus i Boeing, po izjavama njihovih predstavnika, očekuju da će Siemens preuzeti vodeću ulogu u realizaciji OnAir koncepta i vizije. Projektu će se priključiti Siemens-ovo odeljenje za mobilne mreže (Mobility Networks Division of Siemens). Smatra se da će ostvarenje ovog projekta predstavljati vrlo značajan korak ka osavremenjivanju ponude današnjih avionskih kompanija.

Predstavnici kompanije Siemens izjavili su da su počastvovani izborom za partnera u ovom projektu. Kako se očekuje, Siemens-ova tehnologija biće primenjena i u Airbus-ovim i u Boeing-ovim avionima. Najpre će se to ostvariti u avionima kompanije Airbus – familiji poznatih aviona A320. Do druge polovine 2006. godine očekuje se da ova tehnologija profunkcioniše na svim letovima aviona A320 na relacijama u zapadnoj Evropi. Kasnije će se proširiti i na druge tipove aviona i druge relacije širom sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.