SIM kartice za mobilne telefone sve „pametnije“

„Pametne“ (smart) kartice za mobilne telefone omogućavaju sve bogatiju ponudu usluga provajderima mobilne telefonije. Ipak, s obzirom na to da zahtevi za novim uslugama neprekidno rastu, vrlo brzo se dostižu granice ponuđenog kapaciteta. Trenutno se on kreće od 32 do 128 kilobajta. Međutim, jedna od najpoznatijih kompanija koje proizvode SIM kartice – ORGA, početkom avgusta najavila je svoj novi proizvod te vrste – SIM karticu kapaciteta 256 kilobajta.

SIM (Subscriber Identitiy Module) kartice sadrže EEPROM (Electrically Erasable and Programable ROM) memorije. One imaju RISC (Reduced Instruction Set Computing) procesor i tehnologiju enkripcije koja im omogućava da se koriste kao elektronski pasoš ili za neke druge oblike identifikacije. Takođe, EEPROM memorije ugrađene u mobilne telefone i druge minijaturne uređaje obezbeđuju memorijski prostor za aplikacije koje korisnicima omogućavaju igranje video-igara, pristup Internetu i drugo.

Nova kartica je zapravo označena kao U(SIM), što potiče od izraza Universal Subscriber Identity Module. Time se uvodi novi standard u oblasti „pametnih“ kartica. Najveći deo kapaciteta SIM kartice koriste operateri mobilne telefonije za pružanje svojih usluga baziranih na SIM Toolkit tehnologiji. Povećanjem kapaciteta njima će biti omogućeno znatno proširenje usluga, a deo prostora biće iskorišćen i za korisničke podatke (poput fleš memorija).

Kao i prethodne, nova SIM kartica kompanije ORGA je Java kartica koja nudi vrlo sofisticiranu organizaciju memorijskog prostora sa fizičkom defragmentacijom i podrškom za protokole koji omogućavaju brže preuzimanje aplikacija (Bearer Independet Protocol). Brzina transfera podataka između terminala i kartice je do 300 kbit/s. U pogledu enkripcije podržava Triple DES (Data Encripted Standard). Zasad će se prodavati u Evropi, a na tržištu bi trebalo da se pojavi u oktobru. Po kojoj će to ceni biti, još uvek nije rečeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.