SMS pomaže otkrivanju prevara

Kompanija MasterCard International (Purchase, Njujork) je globalna kompanija za obavljanje bankovnih transakcija pomoću kartica. Poseban problem pri korišćenju kartica predstavljaju različite prevare i zloupotrebe. Zbog toga se već preduzimaju različiti koraci zaštite kao što je, na primer, pozivanje vlasnika u slučaju nekih rizičnih transakcija. To se obavlja pomoću takozvanih call centara – telefonskim pozivom vlasnika, što vrlo često nema efekta jer zahteva dosta vremena (intervencija često bude prekasna).

Nova ideja za sprečavanje zloupotreba uključuje upotrebu mobilnih telefona i SMS poruka. Kompanija MasterCard ostvariće je zajedno sa kompanijom mBlox (servis provajder mobilne telefonije sa glavnim centrima u Londonu i San Francisku). Nova ideja predstavljaće kombinaciju njihovih već postojećih usluga. Kompanija MasterCard ima već postojeći sistem za sprečavanje prevara pod nazivom Ariston, dok kompanija mBlox po svojoj osnovnoj orijentaciji omogućava SMS komuniciranje svojim korisnicima.

Udruženim uslugama ovih dveju kompanija nastala je nova usluga pod nazivom Ariston Communicator. U slučaju potrebe (rizične transakcije) banka korisnika obaveštava SMS porukom. Korisnik šalje odgovor na isti način. Sve to može se obaviti za jedan do dva minuta, dok sadašnja usluga obaveštavanja iz call centra zahteva najmanje pola sata ili čak čitav sat vremena. U slučaju potrebe kartica se odmah automatski blokira i transakcija zaustavlja.

Smatra se da će se na ovaj način efikasnost sprečavanja prevara povećati za 90 odsto. Ova metoda biće i mnogo ekonomičnija za kompaniju MasterCard (i druge), s obzirom na znatno veće troškove koje zahteva postojanje call centara. Danas 47 banaka u Evropi, Aziji i Americi koristi Ariston uslugu kompanije MasterCard. Nova usluga ove kompanije najpre će se testirati u narednih godinu dana, a zatim će uslediti njena zvanična primena. Sa testiranjem se već otpočelo u Evropi u jednoj italijanskoj i jednoj engleskoj banci, a do kraja godine uvešće se i u MasterCard ekspoziturama u Americi i Aziji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.