U trendu

SMS-poruke – sredstvo protiv lopova

Amsterdamska policija ima dosta problema sa sve većim brojem krađa mobilnih telefona. Samo u januaru je prijavljeno 453 slučaja krađe na ulici, a od toga se tri četvrtine odnosilo na krađu mobilnih aparata.

Putem novog kompjuterskog sistema, specijalno projektovanog za ovakve namene, policija će „uzvratiti udarac“. Uz pomoć nove tehnologije, čim se krađa prijavi, na broj ukradenog telefona počinje da stiže istovetna poruka svaka tri minuta: „This handset was nicked, buying or selling is a crime. The police“ („Ovaj telefon je ukraden, njegova kupovina ili prodaja je zločin. Policija).

Čuvari reda smatraju da će na ovaj način lopovi biti obeshrabreni. Pošto se aparati kradu pre svega zbog prodaje, teško da će ovako „dosadna“ roba naći svog kupca. Čak ni promena SIM-kartice, odnosno telefonskog broja, ne pomaže, jer kompjuterski sistem koristi hardveski identifikacioni broj mobilnog telefona. Upravo na osnovu ovog broja se lako otkriva koji je trenutni broj aparata i „bombardovanje“ porukama može da počne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.