Somalija odsečena od ostatka sveta

Početkom novembra, američka administracija je objavila spisak kompanija i pojedinaca, ukupno 62, koji su optuženi za saradnju sa Osamom Bin Ladenom i finansijsko potpomaganje terorističke organizacije „al-Qaeda“. Ovih dana su se na udaru našle dve somalijske kompanije koje se nalaze na spisku, a čije blokiranje ima vrlo ozbiljne posledice po čitavu zemlju.

Prva je jedini somalijski Internet provajder, „Somalia Internet Company“, čije je odsecanje od ostatka svetske Mreže dovelo do nemogućnosti povezivanja na Internet, kao i do zatvaranja svih Internet kafea u zemlji. Organizacije, međunarodne, nevladine i humanitarne, kao i sama somalijska vlada, takođe su jako pogođene, pošto se u svom radu oslanjaju na korišćenje Interneta.

Druga kompanija čiji je rad onemogućen, jeste „al-Barakaat“, najmoćnija na području telekomunikacija, poštanskih i finansijskih usluga, pri čemu je blokiranje njenih sredstava u inostranstvu, kao i isključenje sa svetske telefonske mreže, dovelo do otežanog funkcionisanja u međunarodnom telefonskom saobraćaju (na području Somalije rade još dve telefonske kompanije, koje ne mogu da se nose sa povećanim pritiskom na svoju mrežu), i do onemogućavanja finasijskih transakcija sa inostranstvom.

Prema nekim procenama, čak 80% stanovništva ove afričke zemlje zavisi od novca koji im šalju rođaci iz inostranstva, a jedini način da to urade bio je upravo preko kompanije „al-Barakaat“. Takođe, „al-Barakaat“ je, po broju radnika, najveća somalijska firma, pa je zatvaranje njenog finansijskog i telefonskog odeljenja dovelo do masovnog otpuštanja. Procenjuje se da će negativni efekti zatvaranja dveju kompanija biti još izraženiji u budućnosti, pa je somalijski premijer naložio hitno pokretanje istrage, kojom bi se utvrdilo da li su američke optužbe tačne, i na koji su način kompanije (ne)povezane sa Osamom Bin Ladenom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.