Sony Ericsson Aino

Sony Ericsson Aino s pravom nosi etiketu pravog multimedijalnog računara. Može se savršeno povezati s vašim računarom ili Playstation-om i preuzimati sadržaj bilo gde na svetu. Dakle, možete strimovati muziku, video ili čak TV (uz mogućnost pauziranja, premotavanja i snimanja), bilo gde na svetu, na svoj Sony Ericsson Aino putem internet veze. Može se reći da je Sony Ericsson Aino mali svemogući plejer u jednom telefonu, uz kameru od 8 megapiskela, MP3 player, GPS i sl. Teško ga je smestiti u neku kategoriju. Sa 8-megapikselnom kamerom, autofokusom, detekcijom lica i 3-inčnim ekranom sa 16 miliona boja, može se reći da je odličan telefon za slikanje. S druge strane, GPS, WiFi, HSDPA, snimanje videa, Google Maps, sve to ga čini pravim malim paketom velikih mogućnosti. Može se u stvari reći da je Sony Ericsson Aino sve u jednom. Kombinuje sve i svašta, ali je baziran na medijima u svim formatima.
Sony Ericsson Aino može se spojiti na vaš PS3 putem Sonijevog Remote Play-a. To vam omogućava kontrolu, interakciju i striming sadržaja sačuvanog na PS3 direktno na neki drugi uređaj. U stvari, Remote Play je bio dizajniran samo za PSP, ali je ipak pronašao svoj put do Aino-a. Zbog toga na Aino možemo gledati kao na konkurenciju PSP-u, samo bez ikakvih mogućnosti za igru. Striming ne staje samo na PS2. Sa DLNA podrškom i Sonijevim MediaGo možete doći do bilo kojeg sadržaja koji ste sačuvali na svom računaru. Kad se puni, automatski se spaja na vaš PC putem WiFi-ja, i putem MediaGo sofvera automatski će se sinhronizovati sa svim sadržajem koji ste sačuvali. Kada završi sinhronizaciju, tom sadržaju možete pristupiti s bilo kog mesta na svetu putem Interneta. Sav taj sadržaj sačuvan je na vašem PC-ju, ali vi ga kontrolišete, čuvate i gledate (ili slušate) na svom Sony Ericsson Aino-u.
U kombinaciji sa touchscreen-om i odličnim 3-inčnim ekranom, ima tehnologiju koja daje sasvim pristojan UI. Ali, iako izgleda dobro, nije ništa novo. Što je još gore, još uvek morate da koristite tastaturu da biste došli do većine funkcija, dok touchscreen radi samo kada je mobilni telefon u svom medija modu. A čitav smisao om touchscreen-a se izgubi zbog toga što morate da otvorite mobilni telefon da biste na njemu mogli da radite. Uglavnom, interfejs je u redu. Možda nije lak za unos veće količine teksta, ali pošto nije dizajniran kao smartphone, verovatno nećete biti onaj tip korisnika koji to radi. Dakle, Sony Ericsson Aino nije smartphone i imajte na umu da nije dizajniran kao konkurencija iPhone-u ili Palm Pre-u.
Aino MP3 plejer i galerija su malo promenjeni, i izgledaju odlično. Kretanje kroz sadržaj je izuzetno lako, a zvuk i vizualizacije s novog Walkman Media Player 3.0 softvera su odlični. Jedina stvar koja nedostaje, a koja bi trebalo da bude prisutna na ovakvom mobilnom telefonu jeste 3,5 mm konektor za slušalice. Ali za slušanje možete koristiti slušalice koje dobijete s mobilnim telefonom i koje su, na sreću, dobrog kvaliteta. Sony Ericsson Aino može da snima video na 30fps i podržava video striming. Njegova kamera je model sa 8,1 megapiksela, sa LED blicem, autofokusom, detekcijom lica i osmeha. Sony Ericsson je uvek prednjačio s kvalitetom kamere na svojim mobilnim telefonima, a Sony Ericsson Aino samo nastavlja tu tradiciju. Kao što biste i očekivali od uređaja koji je dizajniran za striming, Sony Ericsson Aino ima mnogo opcija za povezivanje. WiFi dolazi kao standard, kao i 7,2 Mbps HSDPA. Takođe, imamo i quad band GSM, USB 2.0, Bluetooth 2.0 i podršku za DLNA, za odlično povezivanje s drugim DLNA uređajima (vaš računar i neki od HDTV-a).
Sony Ericsson Aino je zanimljiv uređaj. Pola touchscreen, pola običan klizni model, sa svim stvarima koje biste hteli da vidite u vrhunskim mobilnim telefonima, plus odlična multimedijalna povezanost koju nemate ni na jednom drugom mobilnom telefonu. Ovo je stvarno jedan novi korak za Sony Ericsson, koji kombinuje najbolje od njihovih modela iz Walkman i CyberShot serije uređaja i dodaje na sve to medija striming i mogućnost povezivanja sa PS3/PC. Zbog toga je stvarno lepo videti povratak Sony Ericsson-a u igru, iako Aino ima svojih problema. Ako volite audio i video, i još imate PS3, morate isprobati Sony Ericsson Aino. Možda nije savršen, ali radi stvari koje drugi telefoni ne mogu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.