U trendu

Sony PlayStation 3 neće biti igračka konzola?

Od trenutka pojavljivanja na tržištu, u martu 2000. godine, konzola PlayStation 2 prodata je u preko 33 miliona primeraka, „oduvavši“ konkurenciju oličenu u mašinama Xbox i GameCube. Sony ne prestaje da razmišlja o tržištu video igara koje vredi više od 30 milijardi dolara godišnje, i nastavlja sa razvojem svoje popularne mašine. Već sada se najavljuje PlayStation 3, koji će, verovatno, biti sasvim drugačije koncipiran.

U kompaniji Sony u toku je projekat razvoja moćnog procesora, koji nosi radni naziv „cell“, i koji će, kažu predstavnici kompanije, imati snagu poput IBM-ovog superkompjutera „Deep Blue“. Ovaj projekat nastao je upravo u okviru odeljenja koje se bavi razvojem popularne igračke konzole i, po svemu sudeći, potpuno će redefinisati PlayStation proizvod.

Glasnogovornik japanske kompanije ističe da PlayStation 3 neće biti konzola, specifičan proizvod smešten u kućište, već sam procesor, trenutno obavijen velom tajne, koji će moći da se ugradi u bilo koji uređaj, i na taj način mu pridoda i funkciju igranja. Naročito se razmišlja o mrežnom igranju i vremenu kada će širokopojasne veze omogućiti trenutno nezamislive brzine prenosa podataka. Šta nas tačno očekuje 2005. godine, za kada je planiran završetak razvoja superprocesora, teško je prevideti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.