U trendu

Stipendije za hakere

FBI, vladine agencije, stručnjaci za bezbednost… Svi su oni u SAD angažovani na poslovima zaštite od hakera koji neumorno obaraju američke sajtove, kradu industrijske tajne i brojeve kreditnih kartica ili se, jednostavno, ludo zabavljaju gledajući kako se velike kompanije preznojavaju od muke. Najnoviji talas napada kineskih hakera na vladine sajtove je, u još većoj meri, aktuelizovao ovaj problem i postavio pitanje: „Kako se odbraniti?“.

Ako ne možeš da ih pobediš, plati im! Nova strategija vlade SAD je privlačenje hakera na svoju stranu: stipendijama za školovanje na prestižnim američkim univerzitetima. Posle dvogodišnje obuke, mlade, talentovane i samouke „štetočine“ će imati obavezu da isto toliko vremena rade za vladu na poslovima obezbeđivanja i sigurnosti.

U projekat koji vodi Nacionalna fondacija za nauku (National Science Foundation) biće uloženo 8,6 miliona dolara – podatak koji govori o tome koliku važnost vlada SAD pridaje problemu hakerskih napada. Dodatnu ozbiljnost ovoj zamisli obezbeđuje i učešće Nacionalne agencije za sigurnost (National Security Agency), koja je odabrala univerzitete na kojima će se nastava odvijati.

Srodne teme:

  • O hakerima na stranicama Internet Krstarice

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.