U trendu

Strožija pravila za registrovanje domena?

Jon Postel je čovek koji je 1994. godine kreirao sistem domena na Internetu, odredivši i pravila za njihovo registrovanje. U tom više predlogu, nego zakonu (s obzirom na to da svih ovig godina nije previše poštovan), .com sufiks je bio rezervisan za sajtove komercijalne namene i sadržine, .net za Internet provajdere, a .org domen za neprofitne organizacije.

ICANN, telo koje se bavi regulisanjem pitanja imena i brojeva na Internetu, odnosno formiranjem pravila koja se odnose na domene i IP adrese, je krajem marta pokrenuo pitanje registrovanja domena u skladu sa pomenutim memorandumom iz 1994. godine. Glavna tema su .org domeni i njihovo vraćanje u sferu neprofitnog sektora.

Tokom proteklih godina je princip rezervisanosti za neprofitne organizacije slabo poštovan, pa su se tako na .org domenu pojavili i mnogi sajtovi komercijalne sadržine. Mnogi od onih koji su započeli kao neprofitni projekti su, u međuvremenu, počeli da privređuju, ali su ostali na staroj adresi.

U javnosti se pojavio strah od mogućnosti oduzimanja domena, u slučajevima kada nije ispoštovan osnovni princip. Ipak, ICANN ističe da se ovo pitanje još uvek razmatra, da nisu donešene nikakve konačne odluke i da oduzimanja domena neće biti, već će se princip poštovati od onog dana kada se donese odluka. To bi moglo da se desi najranije 2002. godine. To je i godina u kojoj bi kompanija VeriSign, trebala da nekom drugom „u ruke“ preda kontrolu na .org domenima.

Naime, ova kompanija ima monopol na tržištu domena, omogućen od strane države u ranim danima Interneta. Iako se u međuvremnu pojavilo još mnogo firmi koje se bave registracijom, za svaki registrovani domen, VeriSign godišnje dobija 6 dolara. U ovom trenutku je zarada kompanije ogromna, s obzirom na činjenicu da trenutno postoji 21 milion .com, 4 miliona .net i 3 miliona .org domena. Takođe, treba uzeti u obzir i svakodnevno registrovanje novih domena, stalni rast broja sajtova na mreži.

Kod kompanije VeriSign se nalazi kompletan spisak svih registrovanih sajtova, a po ugovoru sa ICANN-om, ovakav „monopol“ (mnogi ne bi koristili navodnike, s pravom) će da traje do 2002. godine. Tada bi kompanija trebala da se liši ovakve pozicije. Njena ponuda je ustupanje kontrole nad .org domenom nekom drugom, a, zauzvrat, produžetak „vlasti“ nad .com sufiksom.

Sve će to biti predmet brojnih polemika, u kojima se najčešće spominje reč „monopol“, a predmet interesovanja će biti i pitanje kako postupati sa .org domenom posle 2002. godine. Kako definisati neprofitne organizacije i da li uopšte uvoditi restrikcije pri registrovanju ovog domena? Mnogi tvrde da su pravila već prekršana previše puta, da bi sad sve to moglo da se ispravi. U svakom slučaju, pitanje bolje kategorizacije i uređenosti Web-a ostaje kao jedno od najvažnijih za njegovo kvalitetnije funkcionisanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.