U trendu

Svemirska tehnologija u borbi protiv raka

Kamere namenjene upotrebi u svemiru i detekciji kosmičkog zračenja će najverovatnije izazvati revoluciju u lečenju raka dojke. Pomoću njih će biti moguće izbeći komplikovan operativni zahvat kojim se utvrđivalo u kojoj meri je bolest uznapredovala i raširila se u organizmu.

Ovakva operacija je veoma komplikovana i bolna i vrlo često izaziva postoperativne komplikacije koje je teško predvideti. Doktori će ubuduće koristiti pomenutu kameru kojom će biti moguće uspostaviti dijagnozu i definisati vrstu neophodne operacije.

Do sada se postupak svodio na vađenje limfnih čvorova ispod ruke, da bi oni zatim analizirali. Uz upotrebu kamere moguće je odrediti čvor koji je najbliži ćelijama raka. Ako taj čvor nije zahvaćen zloćudnim ćelijama, onda nije ni ostatak limfnog sistema i preostaje da se izvede operacija vađenja samo tog jednog čvora. Na taj način se širenje raka sprečava sa 95.5% sigurnosti. Ova operacija je inače, u poređenju sa starom metodom, jednostavna i sa sobom nosi mnogo manji nivo rizika u odnosu na moguće komplikacije.

Kako se odvija čitav postupak? Pre nego se kamera upotrebi, pacijentu se ubrizgava radioaktivni rastvor koji emituje gama zrake. Kamera se ponaša kao detektor pronalazeći limfni čvor tako što registruje koncentraciju radioaktivnog rastvora u njemu.

Ideja za ovakvu upotrebu kamere je potekla od njenog tvorca astronoma Matthew Dallimor-a sa Univerziteta u Sautemptonu, Velika Britanija. Razvoj kamere je veoma skup i troškovi nisu mogli da budu pokriveni izdvajanjem iz fondova namenjenih istraživanjima u astronomiji i fizici. Sada se finasiranju projekta pridružuju i fondovi za zdravstvo i medicinu, kao i predstavnici medicinske industrije.

Prva faza testiranja ove kamere u medicinske svrhe je uspešno završena i sada je treba usavršiti i pripremiti za svakodnevnu upotrebu. Istraživači se neće ograničiti samo na lečenje raka dojke, već i njenu primenu kod drugih oblika ove bolesti. Sledeći korak je ispitavanje njene primene kod raka jajnika.

Dalja istraživanja primena kamere u medicinske svrhe preuzima Kraljevski fond za istraživanje raka. Njegov portparol izjavljuje da će upotreba ove tehnologije omogućiti precizno utvrđivanje stepena razvoja bolesti i definisanje najmanjeg mogućeg operativnog zahvata koji bi mogli dovesti do izlečenja. To znači da će tzv. sekundarni tumori koji prate glavno oboljenje moći da budu otkriveni i izlečeni ma koliko da su mali i klasičnim metodama teški za otkrivanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.