Svemirsko smeće preti satelitima

Svemirsko smeće postaje ozbiljan problem jer bi moglo da ošteti neke od važnih satelita i da ugrozi komunikacione uređaje na Zemlji, piše u nedavnom izveštaju Pentagona. Od 1957. godine, kada je lansiran ruski satelit Sputnik 1, u svemir je poslato više od 6.000 satelita, od čega 3.000 i sada funkcioniše.
Procenjuje se da je u poslednjih pedesetak godina čovek u svemiru ostavio barem 30.000 predmeta koji se mogu kategorisati kao svemirsko smeće (primera radi, ostaci raketa i satelita). Kada su se 10. februara 2009. na visini od 790 km iznad Sibira sudarili američki i ruski satelit, to je generisalo hiljade komada novog svemirskog otpada, koji su potencijalna pretnja ostalim satelitima. Ne treba zaboraviti ni to da je uništavanje kineskog satelita u januaru 2007. godine stvorilo mnogo novog svemirskog smeća.
Inače, NASA u kontinuitetu prati 18.000 komada svemirskog otpada. Ti predmeti sada ozbiljno prete oko 250 milijardi dolara vrednom tržištu svemirskih usluga koje uključuje slanje TV signala, vremenske prognoze, međunarodne telefonske veze i GPS. "Došli smo praktično do tačke preokreta, jer nijedan satelit nema adekvatnu zaštitu od svemirskog smeća", izjavio je indijski naučnik Bharath Gopalaswamy.
On, kao i mnogi drugi stručnjaci za svemirsko smeće, strahuje od lančane reakcije, koja bi se dogodila kada bi komad smeća udario u neki satelit i uništio ga. Naime, taj satelit bi onda bio izvor hiljada komadića novog smeća. Da je svemirsko smeće pretnja satelitima pokazalo se i prošle godine, kada su zbog prolaska komadića smeća koji su mogli da izazovu oštećenja na Međunarodnoj svemirskoj stanici trojica astronauta bili evakuisani u Sojuzovu kapsulu za spasavanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.