U trendu

Svetski naučnici definisali ključne naučne izazove u vrhunskoj proizvodnji

Svetski naučnici utvrdili su 10 naučnih i tehnoloških izazova u oblasti vrhunske proizvodnje za 2023. na Petoj konferenciji jezera Janći održanoj u Pekingu, piše Sinhua.

Ova lista izazova uključuje kontrolisanu proizvodnju na atomskoj skali, uticaj robotizovane proizvodnje na buduću proizvodnu paradigmu, preciznu kontrolu geometrije i performansi u aditivnoj proizvodnji visokoenergetskih zraka, generisanje novih materija i materijala zasnovanih na proizvoljnim elementima i strukturama i realizaciju veština sličnih ljudskim u robotskim operacijama.

Mehanizmi i efekti prostorno-vremenske evolucije nosioca energije tokom proizvodnje u ekstremnom svetlosnom polju, heterogene proizvodnje na različitim skalama, proizvodnje sa visokom dodatom vrednošću zasnovanom na performansama, visoka efikasnosti i visoke performanse u proizvodnji lasera na više nivoa i budući proizvodni robotski sistemi se takođe pominju na listi kao problemi za rešavanje u vrhunskoj proizvodnji.

Listu su zajedno objavili Ding Han i Luo Đianbin, dvojica akademika Kineske akademije nauka i takođe predsedavajući konferencije, zajedno sa naučnicima iz Kine, Nemačke, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Španije, Kanade, Japana, Singapura i drugih zemalja.

„Nauka o proizvodnji je pokretačka snaga vrhunske proizvodnje koja se može održivo razvijati samo produbljivanjem osnovnih istraživanja“, rekao je Ding.

Konferencija je održana od 25. do 27. juna sa ciljem da se olakša interdisciplinarna i međunarodna akademska razmena, te da se obezbedi naučna podrška i strateške konsultacije za interdisciplinarne i međuindustrijske inovacije u ključnim naučnim i tehnološkim oblastima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар