Svi klonovi su fizički i genetski defektni

Početkom aprila je objavljena vest o tome da je kontroverzni italijanski embriolog, dr Severino Antinori, započeo proces kloniranja čoveka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde su podržane njegove ideje i obezebeđeni svi potrebni uslovi. Prema nezvaničnim izvorima, on je u eksperiment uključio čak 1.000 parova koji ne mogu da imaju decu, a koji su odlučili da svoj problem reše kloniranjem. Svetski mediji su tada objavili da jedna žena već nosi klona i da je njena trudnoća ušla u osmu nedelju.

Krajem aprila, u izjavi datoj agenciji Rojters, doktor Antinori nije hteo ni da demantuje, ni da potvrdi informacije koje su objavljene. Ipak, izjavio je da u ovom trenutku tri žene nose klonove, pri čemu se dve trudnoće održavaju u Rusiji, a treća u nekoj od islamskih zemalja. Naravno, ovakave vesti i izjave uzburkale su javnost, a mnogi naučnici su upozorili na to da su navodni eksperimenti i trudnoće rizični, te da mogu dovesti do nepredvidivih posledica.

Jedan od „glasova razuma“ je i Jan Vilmut (Ian Wilmut) iz istraživačkog centra Roslin u Škotskoj, laboratoriji u kojoj je svet ugledala ovca Doli. On tvrdi da su svi klonovi fizički i genetski defektni – klonirane ovce i krave su prevelike, miševi imaju matericu i do četiri puta veću, a svinje – defektno srce. Ovca Doli je još uvek živa, ali je rođena sa hromozomima koji imaju skraćene telomere, što je i najverovatniji uzrok artritisa od kog boluje. Naime, telomeri su delovi DNA molekula koji se vremenom skraćuju, pri čemu jedinka postaje podložnija bolestima – dešava se proces starenja. Na izvestan način, ovca Doli je već rođena stara, a sasvim je sigurno da je previše mlada da bi obolela od artritisa.

Jan Vilmut ističe i da se kod raznih vrsta pojavljuju brojni drugi poremećaji. Miševi postaju predebeli, iako se normalno hrane, a krave i ovce često imaju probleme sa plućima i imunološkim sistemom u celini. Vilmut smatra da je uzrok ovakvih problema to što se kloniranje vrši tako što se ćelija odrasle jedinke injektira u jajašce, a poznato je da se osobine molekula DNA kod odraslih ćelija razlikuju od osobina molekula koji se nalaze u spermi. Prema njegovom mišljenju, nema razloga da se slični problemi i poremećaji, uočeni kod životinja, ne pojave i kod ljudskih klonova.

Srodne teme:

  • Severino Antinori – doktor za kloniranje

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.