Talibani ukinuli Internet

Avganistanski Talibani nastavljaju da šokiraju svet svojim odlukama: posle miniranja i rušenja kipova Bude, ukinuli su Internet. U oba slučaja, motiv je bio očuvanje „čistote vere“ i sprečavanje antiislamske propagande i ugrožavanja verskih osećanja avganistanskih muslimana.

Naravno, narod niko ništa nije ni pitao. Iza zabrinutosti za veru i moral kriju se (kao i uvek) neki drugi motivi – zemlja tone u sve dublju izolaciju, krećući se (suprotno zakonima prirode) unazad kroz vreme. Da ironija bude veća, Internet jedva da je i postojao u ovoj zemlji. Avganistan i ne poseduje svoju telekomunikacionu mrežu, već se oslanja na susedni Pakistan, jedinu državu u regionu koja ima dobre odnose sa Talibanima.

Postojeći telefonski sistem je povezan sa pakistanskim, a pristup Internetu je postojao samo u ograničenom broju ministarstava i ureda talibanskog režima. Pored njih, Mrežu su koristili i strane diplomate i mali broj predstavnika Ujedinjenih nacija – putem satelitskih telefona.

Vođena narodnom izrekom „bolje sprečiti, nego lečiti“, talibanska je vrhuška ukinula mogućnost da bilo kakva informacija iz spolja procuri u zemlju opustošenu ratom, sankcijama i fundamentalističkom politikom. Talibanski ministar spoljnih poslova izjavljuje: „Mi nismo protiv Interneta, već protiv upotrebe koja širi neukus, nemoral i antiislamsku propagandu“.

Talibani bi dozvolili priključivanje na Mrežu, ali samo pod uslovom da budu instalirani sistemi za filtriranje „nepodobnih“ sadržaja. Čak i da sisteme poseduju, oni nemaju nikakvog smisla, jer Avganistan nema sopstvene telekomunikacione linije, već se oslanja na telefonski sistem Pakistana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.