Telekom Srbija se sprema za uvodjene 5G

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk  izjavio je danas da se ta kompanija sprema za uvodjenje 5G mreže, koju smatra evolucijom, a ne revolucijom u telekomunikacijama.

„Operatori nemaju mnogo izbora u vezi sa 5G. Moraćemo da se takmičimo za 5G licence i da investiramo u tu tehnologiju“, kazao je on na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunicijama i medijima „Digital 2019“.

Najavio je da će Telekom izgraditi i 1.000 baznih stanica za 4G mrežu.

Ćulibrk je podsetio da je Telekom u poslednjih godinu dana kupio veliki broj kablovskih operatera u Srbiji i Bosni i Hercegovini, ali i da je više godina pod pritiskom zbog gubitaka koji nastaju za usluge fiksne telefonije, koja je nekada donosila najviše prihoda.

„Mi već sedam-osam godina na godišnjem nivou gubimo dve-tri milijarde dinara čistih prihoda, što se često beleži kao gubitak direktnog profita. On je rezultat gubitka saobraćaja fiksne telefonije, ali i sve manje zaintresovanih korisnika za fiksni telefon“, kazao je Ćulibrk.

On je istakao da to predstavlja teškoću za održavanje stabilnog poslovanja, ali istovremeno tera upravu da razmišlja u drugom pravcu, zbog čega su i uradjene mnogobrojne akviticije.

Najavio je da će Telekomu Srbija nastaviti na poboljšanju kvaliteta usluga, pre svega brzinu interneta i unapredjenju sadržaja satelitske TV.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.