U trendu

Tomoterapija

Najveći problem koji se javljao kod terapije tumora zračenjem, je bila nemogućnost da se deluje samo na obolelo tkivo. Zračenje se širilo i na okolna, zdrava tkiva i delovalo štetno, dovodeći do mnogih negativnih pratećih pojava. Ovim problemom se bavila privatna kompanija TomoTherapy iz Viskonsina, SAD, koja je u saradnji sa Univerzitetom ove američke države došla do rešenja.

TomoTherapy sistem omogućuje da se, kao nikada do sada, precizno „gađaju“ obolela tkiva i da se količina zračenja koja dopire do zdravih delova smanji na minimum. U uređaju je iskombinavano više postojećih tehnologija da bi se omogućilo da tehničari koji obavljaju zračenje mogu da precizno odrede položaj tumora i da u realnom vremenu na monitoru imaju njegovu sliku. Sistem „sočiva“ za usmeravanje zračenja je tako projektovan da se zraci mogu vrlo precizno usmeravati, ali i određivati njihov intenzitet. Koliko je bitno odrediti tačan položaj obolelog tkiva, govori i činjenica da je svako tkivo u organizmu sklono malim pomeranjima, pa je često bio slučaj da, umesto tumora, zdravo tkivo bude izloženo radijaciji.

Tomotherapy uređaj će koštati oko 2 miliona dolara, a prva tri „pilot“ sistema će biti uvedena u praksu septembra 2001. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.