U trendu

Treniranje psa-robota

Sve popularniji kućni ljubimac, pas-robot Aibo, odskora može i da se istrenira i nauči (lepom) ponašanju. Softverski paket, uz pomoć koga je to moguće uraditi, nosi naziv Aibo Master Studio, instalira se na PC, a zatim se, uz njegovu pomoć, kreiraju programi koji sadrže komande za simpatičnog hi-tech ljubimca.

Na ovaj način kreirani programi, se prebacuju na memorijsku karticu Memory Stick, koja se priključuje na Aibo-a. Zahvaljujući ovakvoj tehnologiji, pas-robot je u stanju da skače, prevrće se, gura predmete, sedi, ustaje, ali i igra. Od maštovitosti korisnika zavisi da li će takav ples imati smisla ili biti „raštimovan“.

Pomenuti softverski paket košta 500, a sam robot 1.500 dolara. Još uvek veoma skup, ipak je postao mnogo dostupniji potencijalnim kupcima – prva verzija, koja se pojavila 1999. godine, je bila čak 1.000 dolara skuplja. Kompanija Sony, koja stoji iza ovog projekta, najavljuje i dalja pojeftinjenja, kako samog robota, tako i budućih verzija softverskog paketa.

Uprkos tome što je Aibo poprilično skup, od trenutka pojavljivanja na tržištu je prodato čak 50.000 primeraka, a interesovanje ne jenjava, već je i, s vremenom, sve veće. Što se tiče Sony-ja, za njih je „robopas“, pre svega, simbol moći i sposobnosti kompanije da na polju razvoja novih tehnologija bude u samom vrhu, sa uvek novim, svežim i originalnim idejama. Takođe, ovaj je njihov proizvod i prilika da se na tržištu reklamira Memory Stick tehnologija, u čiji će razvoj Sony i dalje dosta ulagati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.