U trendu

Triceratops

Među svim stvorenjima koja su ikada živela na Zemlji verovatno su najzanimljiviji dinosaurusi, a najpoznatiji dinosaurus iz reda ceratopsidae je triceratops. Bio je div među primercima svoje vrste. Ovih dana ponovo je u centru pažnje jedan skelet triceratopsa, koji je već više od mesec dana izložen u Parizu, a planira se (među drugim eksponatima) i njegova aukciona prodaja.
Triceratops je živeo u periodu gornje krede (pre oko 65 miliona godina). Njegovi primerci imali su težinu do deset tona i dužinu do devet metara. Samo njegova glava imala je oko tri metra i tri ogromna roga po kojima je ovaj biljojed i dobio ime „trorogi“. Dva roga dužine veće od 1,5 metara nalazila su se iznad očiju, a jedan (manji) iznad nozdrva. Koštana izbočina na zadnjem delu lobanje štitila mu je vrat. Taj štit bio je napravljen od velikih kostiju. Ogromno telo završavalo se ne mnogo velikim repom pa se pretpostavlja da su mu u borbi za opstanak značajniji bili rogovi i štit od repa (koji je drugim rodovima dinosaurusa bio glavno oružje).
Najviše fosilnih ostataka triceratopsa pronađeno je u zapadnom delu Severne Amerike. Po tome se pretpostavlja da su oni živeli u velikim krdima. Danas veliki broj muzeja poseduje te fosilne ostatke (delove skeleta triceratopsa). Najzanimljiviji su kompletni skeleti, nastali rekonstrukcijom pronađenih delova. Oni se čuvaju u muzejima i vrede vrlo mnogo. Upravo takav jedan primerak izložen je od početka marta u Parizu, u aukcionoj kući „Kristi“. Star je 65 do 67 miliona godina. Dugačak je 7,5 metara. Više od 70 odsto njegovog tela sastavljeno je od originalnih fosilnih ostataka ove vrste, dok je ostali deo skeleta rekonstruisan plastičnim delovima.
Ovaj triceratops horridus bez posebnog naziva (sigurno će ga dobiti od budućeg vlasnika) izložen je zajedno s još nekim eksponatima iz daleke prošlosti – lobanjom tigra sa sabljastim zubima, zubom morskog gmizavca pleziosaurusa (pleziosaurus), lobanjom edmontosaurusa (edmontosaurus) – kljunatog dinosaurusa, i okamenjenim jajetom titanosaurusa (titanosaurus). Mora se priznati da je „trorogi“ među njima najzanimljiviji i najvredniji. Početna cena na aukciji mu je 500.000 evra. Prethodno prodat triceratops s nadimkom Su (Sue) prodat je u Njujorku 1997. godine. Novi primerak „trorogog“ je četvrti u svetu koji će ovim putem naći svoje trajno mesto boravka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.