U trendu

Trodimenzionalne igre na mobilnom telefonu

Kompanija Samsung neprekidno iznenađuje modelima mobilnih telefona sa novim naprednim mogućnostima. Među najnovijim modelima su i dva namenjena ljubiteljima trodimenzionalnih video-igara. To su modeli SPH-G1000 i SCH-G100. U ove telefone ugrađeni su odgovarajući 3D akceleratorski čipovi kako bi se ostvario efekat trodimenzionalnosti slike dobijene na ekranu. Ovaj čip koristi zapravo takozvanu mešanu grafiku, koja istovremeno prikazuje 2D i 3D slike. Pozadina se prikazuje kao dvodimenzionalna, dok su likovi ljudi i drugi elementi u prvom planu prikazani kao trodimenzionalni. Na taj način ostvaruje se efekat prostornosti slike.

Tehnologija koja omogućava upravljanje ovim igrama naziva se VibeTonz (ranije se koristila u igračkim konzolama), a napravila ju je kompanija Imersion. Omogućava upravljanje preko „touch“ senzora. Tome su pridodati i odgovarajući zvučni efekti i vibracije mobilnog telefona radi ostvarenja virtuelne realnosti igara. Na primer, ako se radi o igri u kojoj se vozi auto, telefon će vibrirati ukoliko automobil ide preko neravnog terena ili udari u neku prepreku.

Samsung SPH-G1000 je CDMA 2000 1X (3G) mobilni telefon kliznog dizajna, sa dimenzijama 113 x 55 x 24 milimetara i težinom 148 grama. Ima TFT LCD ekran dijagonale 2,2 inča, sa 240 x 320 piksela i 262.000 boja. Ugrađena mu je i kamera sa rezolucijom od 1,3 megapiksela i blicem. Takođe, ima ugrađena i dva zvučnika, tako da dobijeni stereo-zvuk znatno doprinosi realnosti trodimenzionalnih igara. Višefunkcionalni taster sa osam mogućih pozicija u različitim pravcima, kao i određena dugmad sa tastature služe za upravljanje pri igranju. Na taj način može se istovremeno, na primer, skakati ili pucati iz oružja i upravljati promenom pravca kretanja.

Pored ovih mogućnosti, SPH-G1000 ima i funkciju MP3 plejera. Ima ugrađen i TV izlaz, tako da se može povezati sa TV prijemnikom radi gledanja fotografija ili video-inserata snimljenih njegovom kamerom. Proširenje memorijskog prostora ostvareno je ugradnjom slota za memorijsku karticu smanjenog formata – RS MMC (Reduced Size Multi Media Card). Ovaj model telefona zasad je dostupan samo u Južnoj Koreji, ali se uskoro očekuje i u Americi i na drugim tržištima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.