Trodimenzionalni inkdžet štampači

Trodimenzionalno štampanje, to jest izrada predmeta postupkom tzv. stereolitografije, poznato je već odavno i koristi se u visokoprofesionalne svrhe. Primenjuju se dve tehnologije – SLA (Stereolithograph Apparatus) i SLS (Selective Laser System). Mašine koje se koriste u toj oblasti komplikovanog su sastava, glomazne i skupe. Uglavnom se baziraju na kombinaciji kompjuterske i laserske tehnologije. Predmeti se izrađuju od plastične materije (polimera) ili gipsa.

Za razliku od ovih složenih i skupih tehnologija, u poslednjih godinu dana pojavile su se nove ideje za realizaciju manjih stonih uređaja za 3D štampanje u kojima je laserska tehnologija zamenjena inkdžet tehnologijom. Ona se sastoji od nanošenja slojeva plastike ili gipsa pomoću sistema sa velikim brojem mlaznica (slično klasičnim inkdžet štampačima). Na taj način nanose se hiljade tankih slojeva. Oni su od tečne plastike i, u novije vreme, od sve češće primenjenog gipsanog praha. Zajedno sa prahom nanosi se i materijal koji ima funkciju lepka i koji spaja prah u čvrstu celinu. Ova tehnologija naziva se MJM (Multi Jet Modeling).

Najnoviji prototip tog uređaja napravili su istraživači sa Univerziteta južne Kalifornije (University of Southern California). Primenjen je metod sinterovanja praha. Slojevi koji se nanose imaju debljinu desetog dela milimetra, a za njihovo nanošenje potrebno je oko 15 sekundi. Nakon nanošenja slojeva, predmet se izlaže visokoj temperaturi. Ovaj način 3D štampanja znatno je jeftiniji od prethodnih.

Možda ćete se, nakon ovoga, zapitati čemu služi trodimenzionalno štampanje. Njegova namena je pre svega profesionalna. Koristi se u industrijskom dizajnu proizvoda široke potrošnje, u arhitekturi, vojnoj industriji (izrađuju se prototipovi proizvoda, testiraju i tek nakon toga pristupa se njihovoj serijskoj proizvodnji). Prototipovi proizvoda mogu poslužiti i u komercijalne svrhe (prezentacije, reklame). Takođe, značajna je mogućnost primene u medicini (na primer, u hirurgiji za izradu prototipa organa koji treba operisati), zatim u obrazovanju, primenjenoj umetnosti i drugim oblastima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.