TV širokog formata na mobilnom telefonu

Na sajmu u Tokiju (Bussines Show Tokyo 2004) NTT DoCoMo je 11. maja prikazao sasvim nov koncept mobilnog telefona, koji omogućava kvalitetnije gledanje TV programa od svih dosad realizovanih mobilnih telefona sa tom mogućnošću (ugrađenim TV tjunerom). Rotiranjem preklopljenog dela na levu ili desnu stranu njegov ekran postavlja se u horizontalan položaj, što mu obezbeđuje prikazivanje slike širokog formata (wide screen). Taj ekran znatno je pogodniji za gledanje filmova i drugih video-sadržaja.

Na sajmu u Tokiju prikazan je samo koncept ovog telefona, bez ugrađenog tjunera i hard diska, dok se kompletna komercijalizacija očekuje tek u 2007. godini. Ovaj novi koncept mobilnog telefona nosi naziv OnQ. Predstavlja kombinaciju komunikacionog uređaja i prijemnika TV programa, sa mogućnošću snimanja sadržaja i njihove naknadne reprodukcije. Ova druga funkcija odgovara tzv. PVR (Personal Video Recorder) uređajima. Radi ostvarenja te funkcije uređaj ima ugrađen hard disk, tako da se po želji korisnika mogu snimati izabrani sadržaji sa TV programa. Nakon toga se, praktično u bilo kojim uslovima, može vršiti njihova reprodukcija.

Zahvaljujući ovim mogućnostima, OnQ koncept može poslužiti kao uređaj za različitu multimedijalnu zabavu van kućnog prostora, ali i kao pravi poslovni terminal. Ima ugrađene i stereo-zvučnike, što omogućava njegovu kvalitetnu primenu u manjim poslovnim prezentacijama. Snimanjem samo izabranih sadržaja u unapred definisano vreme i njihove reprodukcije optimizuje se i produžava vreme trajanja baterije. Sadržaji se prikazuju na LCD ekranu dijagonale 2,4 inča (QVGA rezolucija). Ispod ekrana nalazi se točkić osetljiv na dodir – on omogućava jednostavno upravljanje uređajem.

Kompanija NTT DoCoMo ima u planu da ovaj uređaj iskoristi za pružanje usluga svojim korisnicima na dva načina. Jedna mogućnost odnosi se na emitovanje specijalnog programa koji će distribuirati svojim korisnicima putem i-mode opcije (Interneta). Druga mogućnost ostvaruje se pristupom programima već postojećih TV kanala i kreiranjem sopstvenih sadržaja koje će sam korisnik beležiti na disku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.