U trendu

Tviter prestao da označava medije kao povezane sa državom

Kompanija Tviter je danas uklonila oznake „finansiran od države“ i „povezan sa državom“ na nalozima globalnih medija na toj društvenoj mreži.

Među medijima sa takvom oznakom bio je i američki Nacionalni javni radio, koji je prošle nedelje najavio da će prestati da koristi Tviter jer je na njegov glavni nalog stavljena oznaka „medij povezan sa državom“.

Razlog je bilo to što se taj termin koristi i za identifikaciju medijskih kuća koje su pod kontrolom ili izrazitim uticajem autoritarnih vlada, kao što su ruska i kineska.

Tviter je kasnije promenio oznaku i označio Nacionalni javni radio kao „medij finansiran od države“, ali je ta kuća ocenila da je i to obmana budući da od vlade dobija sredstva kojima pokriva mali deo troškova.

Kanadska radio-televizija CBC i Švedski javni radio doneli su slične odluke, odlučivši da prestanu da objavljuju tvitove.

Tviter je danas uklonio oznaku „finansiran od države“ sa naloga radio-televizije CBC, zajedno sa oznakom „povezan sa državom“ na nalozima drugih medija, među kojima su ruski Sputnjik i Raša tudej i kineska agencija Sinhua.

Platforma u vlasništvu milijardera Ilona Maska prethodno je počela da uklanja i plave kvačice za potvrdu identiteta javnih ličnosti sa onih naloga koji ne plaćaju mesečnu naknadu.

Nalozi mnogih poznatih ličnosti na Tviteru juče su ostali bez plave kvačice zahvaljujući kojoj se znalo da iza tih profila zaista stoje te osobe, a ne neko ko se lažno predstavlja.

Tviter je imao oko 300.000 korisnika sa plavom kvačicom, među kojima su bili političari, novinari, sportisti i druge javne ličnosti.

Među javnim ličnostima čiji su Tviter nalozi juče ostali bez plave kvačice su poglavar Rimokatoličke crkve Franja, bivši predsednik SAD Donald Tramp, američka voditeljka Opra Vinfri i pop pevačica Bijonse.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar