U trendu

U Intel-u ne cvetaju ruže

Kompanija Intel je nedavno javnosti stavila na uvid izveštaj o poslovanju iz koga se može zaključiti da su njeni prihodi u drugom tromesečju za čak 76% manji nego u istom tromesečju prethodne godine, što se tumači usporenjem prodaje personalnih računara, ali i pritiscima da se smanje cene procesora.

Neto prihod u drugom fiskalnom tromesečju, koje se završilo 30. juna, iznosio je 854 miliona dolara, dok je prošle godine bio veći od 3 i po milijarde!

Sa druge strane, ukupan promet je bio 6,3 milijarde dolara, što je 24% manje nego u istom razdoblju prošle godine.

“Bez obzira na to, poslovni rezultati Intel-a u drugom tromesečju su ispunili naša očekivanja, a posao sa procesorima je bio čak i bolji od očekivanog”, kaže Krejg Baret, predsednik kompanije i izvršni direktor.

Intel, prema rečima Pola Otelinija, izvršnog potpredsednika kompanije i direktora ogranka Intel Architecture Group, najavljuje ažuriranje cenovnika i plan daljeg rada, kako bi prelazak sa Pentium-a III na Pentium 4 bio završena stvar do kraja ove godine.

Kompanija se, tako, priprema da krajem tekućeg kvartala ponudi Pentium 4 na 2 GHz, kao i Celeron na 1 GHz, što Otelini komentariše na sledeći način: “Čvrsto verujemo da će nas to dovesti u povoljniji položaj na tržištu, kako u drugoj polovini godine, tako i kasnije”.

Kompanija planira da Intel Pentium 4 postane standardni sastavni deo personalnih računara jeftinijih od 800 dolara do kraja ove godine.

Ubrzo po objavljivanju izveštaja, Intel je rešio da pređe sa reči na delo. Tako su snižene cene više njegovih modela, a najviše su pojeftinili najbrži Penitum-i III za prenosive računare.

Tako su mobilni modeli ovog procesora na 1 GHz i 900 MHz sada jeftiniji 37% i koštaju 401, odnosno 268 dolara. Model na 850 MHz je jeftiniji 31%, tako da sada košta 241 dolar, onaj na 800 MHz 26%, pa mu cena iznosi 198 dolara, dok je najmanje pojeftinio model na 750 MHz – 18% – te sada košta takođe 198 dolara. Isto toliko koštaju i modeli na 700 i 600 MHz.

Ova sniženja su, prema procenama industrijskih insider-a, bila priprema za pojavu novih, manjih i bržih procesora Pentium III (čipovi na 1,13 GHz i 1,06 GHz), jer je Intel-u uvek pri izbacivanju novih modela neophodno da za nove čipove napravi “prostora” na vrhu svoje hijerarhije cenâ. Novi čipovi su manji zahvaljujući primeni 0,13-mikrometarske tehnologije.

Intel je sniženja sproveo i u seriji Celeron, namenjenoj jeftinijim stonim računarima. Tako su verzije na 900, 850 i 800 MHz pojeftinile za po 14% i sada koštaju 89, 74 i 64 dolara (respektivno), dok Celeron na 766 MHz sada takođe košta 64 dolara, pošto je pojeftinio 7%.

Spuštena je cena i Pentium-a III na 933 MHz za stone konfiguracije za 11%, tako da on sada košta 163 dolara, čime se izjednačio sa cenama verzija na 866 i 800 MHz.

Pre ovih vesti o pojeftinjenjima, iz Intel-a su stigle i novosti koje se tiču modelâ iz serije Xeon, namenjenih serverima. Intel-ov portparol Bil Kirkos je izjavio da je kompanija privremeno obustavila isporuke modela Pentium III Xeon na 900 MHz sa 2 MB cache memorije drugog nivoa, a kao razlog je naveden problem sa upisivanjem podataka u jedan od registara čipa koji može da izazove beskonačnu (mrtvu) petlju, posle čega je neophodno ponovno podizanje servera. Problem ne oštećuje podatke i do sada ni jedan krajnji korisnik nije pretrpeo njegove štetne posledice, a prijavio ga je jedan od velikih proizvođača računara sa kojim Intel ima partnerske odnose. Kirkos nije saopštio o kom se proizvođaču radi, ali je izjavio sledeće: “Klijent nam je javio šta je uočio, a mi smo istražili slučaj i utvrdili da možemo da izazovemo istu pojavu. Nadamo se da ćemo brzo naći rešenje i nastaviti isporuke”.

Intel je odlučio da, za sada, ne vrši prepravke i ne isporučuje softverske zakrpe, već da problematični Xeon na 900 privremeno zameni modelom na 700 MHz.

Xeon na 900 MHz se, inače, pojavio u martu i isporučen je u relativno malim količinama, a Intel se nada da će problem biti definitivno rešen već u drugoj polovini avgusta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.