UAE: Automobili i autobusi bez vozača do 2030. godine

Zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) objavili su danas će se do 2030. godine više od 25 odsto saobraćaja u Dubaiju odvijati u automatskim automobilima bez vozača.

U Dubaiju je registrovano više od milion i po vozila, i nije neobično videti Ferarije koji, pored Lamborginija, čekaju na semaforu. Prestonica UAE je već uvela najsavremeniji metro sistem bez vozača koji je prevezao 178 miliona ljudi u prošloj godini.

„Pametnu tehnologiju“ koriste neki od proizvodjača najluksuznijih vozila i razvija se takvom brzinom da plan zvaničnika UAE nije nerealan.

Automobili „bez vozača“ mogli bi da naprave velike probleme hiljadama vozača taksija na ulicama Dubaija jer su zvaničnici naveli da se nova strategija ne bazira na privatnim automobilima, već na taksi vozilima, autobusima i drugim javnim.

U saopštenju šeika Muhameda Bin Rašida Al Maktuma koje je objavila državna agencija WAM, navodi se da bi „pametan saobraćaj“ smanjio troškove prevoza i iskorenio saobraćajne nezgode.

Projekat bi mogao da bude udružena avantura Agencije za puteve i transport i Fonda za budućnost u Dubaiju, ali još nema naznaka ko bi mogao da finansira veliki projekat.

„Danas smo predstavili jasnu strategiju koja ima specifičan cilj, a to je pametna vožnja, jedan od pokretača održive ekonomije u UAE“, rekao je šeik Muhamed koji se može videti na ulicama prestonice UAE u belom mercedesu G klase s registarskim brojem 1.

Direktor agencije za puteve Matar el Tijer rekao je da je već kontaktiran veliki broj proizvodjača „pametnih automobila“ i da će biti sprovedene procene izvodljivosti novog načina vožnje u Dubaiju.

Tijer je kazao da je ugovor potpisan sa francuskim proizvodjačem automobila bez vozača Izimilom (EasyMil) za testiranje njihovog vozila E-310  koje može da preveze deset putnika i dodao da još nisu ugovorene finansijske obaveze izmedju proizvodjača i vlasti u Dubaiju.

Francuski proizvodjač automobila nije želeo da potvrdi navode zvaničnika UAE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.