najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ulazna strana Gugla u znaku približavanja Nasine sonda Jupiteru

Ulazna strana globalnog internet pretraživača Gugl danas je u znaku približavanju Jupiteru sonde Džuno američke svemirske agencije Nasa.

Kako je ranije saopšteno, sonda teška 3,6 tona, koja se pokreće na solarnu energiju i putuje brzinom od 64 kilometara u sekundi, od jutros u 5.18 po centralnoevropskom vremenu treba da udje u orbitu Jupitera. Zbog njene udaljenosti od 869 miliona kilometara od Zemlje, radio signali koji potvdjuju uključenje motora stigli su do kontrolora leta tek 48 minuta kasnije, odnosno u 6.06 po centralnoevroskom vremenu.

Sonda Džuno je upalila svoj glavni motor na 35 minuta kako bi prikočila i kako bi je uhvatila gravitacija Jupitera i ubacila u polarnu orbitu.

Da bi ušla u polarnu orbitu Jupitera, koju će proučavati narednih 18 meseci, letelica je morala malo da prikoči.

To se dogadja posle pet godina putovanja do najveće planete Sunčevog sistema, sa zadatkom da pokuša da otkrije neke od njenih tajni.

Plinovit Jupiter najveća je planeta Sunčevog sistema, a oko njega kruži 67 prirodnih satelita. Kad konačno udje u orbitu, letelica će dubinski analizirati tu džinovsku planetu.

Zbog radioaktivnog zračenja koje okružuje planetu, sva elektronika u većem delu letelice bila bi spržena, ali Džuno ima titanijumski sef u kome se nalazi elektronika. U Nasi se nadaju da će računar funkcionisati tokom cele misije. 

Nadletanja Džuna biće mnogo bliža nego prethodni rekord od 43.000 kilometara koji je ostvarila prethodna američka sonda Pajonir 11 (Pioneer) 1974. godine.

Tokom nadletanja Jupitera instrumenti sonde proučavaće ogromne aurore borealis, atmosferu planete i njenu magnetosferu.

Misija Džuna, koja košta 1,1 milijardu dolara, počela je 5. avgusta 2011. Zadatak će biti da se napravi mapa gravitacionih i magnetnih polja Jupitera da bi se utvrdila njegova unutrašnja struktura. 

Nasini naučnici najviše se raduju rešavanju takozvane velike crvene pege, ogromne ciklonske oluje, veličine tri Zemlje, koja hara Jupiterom više od 300 godina.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike