Umetnička Nokia 8800

Nokia 8800 već se nalazi na tržištu i među korisnicima – ljubiteljima kvalitetno dizajniranih mobilnih telefona. Međutim, poznata kompanija iz Finske pripremila je za kraj 2007. godine i početak 2008. redizajniranu varijantu tog modela, ovoga puta pod nazivom Nokia 8800 Arte.
„Umetnička“ Nokia 8800 nije ni nalik klasičnoj. To je potpuno nov model i pre bi se moglo reći da liči na ekskluzivan model Nokia 8600 Luna. Nokia 8800 Arte pojaviće se na tržištu u dve verzije – standardnoj (s tim nazivom) i još ekskluzivnijoj (Nokia 8800 Arte Sapphire). Razlika između ovih modela je samo u dizajnu, dok su sve ostale komponente potpuno iste.
Posebna pažnja posvećena je kvalitetu izrade i konstrukciji ovih modela, što je karakteristično i za čitavu „Nokijinu“ seriju 8000. Napravljena je od kombinacije čelika i stakla (većina ostalih mobilnih telefona je od plastike). U skladu s tim, i klizni mehanizam je rešen vrlo kvalitetno, a detalji su savršeno osmišljeni. Ekskluzivan izgled dopunjuju „žive“ slike na ekranu.
Nokia 8800 Arte na prednjoj strani ima samo navigacioni taster i OLED ekran dijagonale 2 inča, QVGA rezolucije (240 x 320 piksela) i sa 16 miliona boja. U pitanju je slajder s dimenzijama 109 x 46 x 15 mm i 150 grama. Telefon se napaja baterijama koje obezbeđuju tri sata razgovora i 12 dana rada u stand by režimu. Uz telefon ide i postolje i Bluetooth slušalice za bežično komuniciranje.
Za razliku od prethodnog modela, Nokia 8800 Arte podržava i 3G mrežu (pored tri opsega GSM mreže, GPRS i EDGE tehnologije). Ima ugrađenu kameru rezolucije 3,2 megapiksela, a interna memorija joj je 1 GB. Još jedna ekskluzivnost vezana je za muzičke i video teme na ovom telefonu. One su specijalno kreirane za ovaj model (Kruder&Dorfmeister), a ekskluzivnosti doprinose pokretne slike na ekranu u ritmu muzike.
Postoje i mnogi elementi koje ovaj telefon nema – memorijsku karticu za proširenje interne memorije, blic, WiFi, GPS (što su uobičajene opcije novih modela). I pored toga, ovo je zaista ekskluzivan model namenjen korisnicima kojima je kvalitet izrade i dizajn prioritet. U skladu s tim definisana je i cena – Nokia 8800 Arte košta oko 1.000 evra, a Sapphire oko 1150.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.