U trendu

Uštede i do 15 miliona EUR ako servise pravimo u „klaudu“

Srbija godišnje izgubi između 10 i 15 miliona evra, zato što se državni servisi na internetu prave pojedinačno, a ne u domenu klaud (cloud) usluga, izjavio je direktor republičke Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović i ocenio da Nacionalni portal eUprava ima sve predispozicije i mogućnosti da postane prvi državni klaud.

„Neke informacije, kao što su identiteti građana, nikad neće moći da napuste okvire države, niti okvire samog sistema državne uprave. Međutim, pitanje je dana kada ćemo implementirati neka druga rešenja za druge tipove dokumenata“, rekao je Stojanović na panel diskusiji „Kako da mi upravljamo poslovnim procesima, a ne oni nama“, koja je održana u okviru konferencije Bizit 2015.

Stojanović je rekao da Direkcija za elektronsku upravu radi na studiji koju će vrlo uskoro i prezentovati, a koja će pokazati kakve sve uštede može da donese primena novih tehnologija.

„Direkcija za elektronsku upravu, kroz Nacionalni portal eUprava, već nekoliko godina nudi klaud kao rešenje“, rekao je Stojanović .

Poslovni procesi, njihova važnost za efikasno funkcionisanje sistema, zatim korporativna kultura, ili kako naterati radnike da zavole svoje poslovne procese, kao i rukovodstvo – izveštavanje, razumevanje izveštaja, unapređenje poslovanja, bile su samo neke od ključnih tema za uspešno poslovanje, koje su otvorene na ovom panelu.

Bizit je jedina konferencija u Srbiji koja okuplja predstavnike domaće privrede i stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija.

Ove godine održana je sa ciljem da u stručnoj javnosti pojača svest o značaju primene savremenih informacionih tehnologija u poslovanju i njihovom sve većem uticaju na ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata, naevdeno je u saopštenju Direkcije za elektronsku upravu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.