VBScript – Kako detektovati browser?

Pošto samo Internet Explorer verzije 3 (i kasnije verzije), podržava VBScript, verovatno ćete morati da na svoje stranice dodate funkcije koje će proveravati vrstu browser-a i njegovu verziju (zbog starijih verzija). Prvo što treba odrediti je da li je browser – IE (Internet Explorer), što može da se odredi korišćenjem osobine „UserAgent“ objekta „Navigator“. Sve što treba da uradite je da upotrebite InStr funkciju VBScript-a:


If InStr(Navigator.userAgent, "MSIE") > 0 Then

Kada ste odredili da posetilac poseduje IE browser, možete iskoristiti osobinu „AppVersion“ objekta „Navigator“, za određivanje verzije čitača. Na primer, osobina „AppVersion“ će vratiti sledeći string u slučaju da posetilac poseduje IE verzije 4.01 na Windows NT platformi:


4.0 (compatible; MSIE 4.01; Windows NT)

Na osnovu ovoga možete iskoristiti prvi karakter za proveru (u našem slučaju 4) verzije čitača, ali šta će se dogoditi ako IE „dogura“ do verzije 10. U tom slučaju, najbolje rešenje je pronalaženje prve pojave decimalne tačke (4.0). Kod za proveru bi ovako izgledao:


verzija = Navigator.appVersion
IEverzija = Left(verzija, InStr(verzija, ".")-1)

Kako proveravamo? Vrednost osobine „AppVersion“ smo prvo dodali varijabli „verzija“, potom određujemo lokaciju decimalne tačke unutar stringa, koristeći „InStr“ funkciju. Na kraju oduzimamo jedan karakter od rezultujućeg stringa i dobijamo broj verzije.

Prikazaćemo vam i kompletan primer za proveru verzije. Dovoljno je da sledeći kod iskopirate u novi „.htm“ fajl (rezultat bi trebao da bude kao na slici):


<HEAD>
<SCRIPT LANGUAGE="VBScript">
SUB dugme_OnClick
verzija = Navigator.appVersion

IEverzija = Left(verzija, InStr(verzija, ".")-1)
MsgBox "Verzija IE je " + IEverzija
END SUB
</SCRIPT>
</HEAD>
<BODY>
<FORM>
<INPUT NAME="dugme" TYPE="BUTTON" VALUE="Provera">
</FORM>
</BODY>

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.