Windows 10 od danas dostupan u 190 zemalja

Novi operativni sistem (OS) „Windows 10“ korporacije Majkrosoft (Microsoft) od danas je dostupan u 190 zemalja sveta, uključujući i Srbiju.

Foto: geralt/Pixabay.com

Foto: geralt/Pixabay.com

U narednih godinu dana korisnici licenciranih verzija „Windows 7“ i „Windows 8.1“ mogu besplatno da pređu na novu verziju, preneo je Tas s.

Kompanija očekuje da će za tri godine na „Windows 10“ preći milijardu korisnika u svetu.

Nova verzija „Windows“ je dostupna i za kompjutere i za tablete, a planirano je da do kraja godine bude dostupna i za druge uređaje.

„Windows 10“ se značajno razlikuje od svih prethodnih po tome što je to univerzalni OS koji može da radi na različitim platformama – mobilnim telefonima, tabletima, kompjuterima, konozalama za igrice i drugim.

S obzirom da Majkrosoft više neće razvijati „internet eksplorer“, „Windows 10“ nudi novi pretraživač „majkrosoft edž“ (Edge).

U novi OS ugrađen je lični asisten „kortana“ (cortana) i tehnologija „Windows hello“, koja će omogućiti sistemu da prepozna korisnika po njegovim biometrijskim podacima (otiscima prstiju, dužici oka).

„Windows 10“ će biti kompatibilan s ažuriranim paketom „ofis 2016“ s novim verzijama programa „Word“, „Excel“, „PowerPoint“, „OneNote“ i „Outlook“. Odlikuje ga kontinuitet funkcija i mogućnost kontrole osetljive na dodir na bilo kom kompjuteru i mobilnom uređaju.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar