najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Windows 10 od danas dostupan u 190 zemalja

Novi operativni sistem (OS) “Windows 10” korporacije Majkrosoft (Microsoft) od danas je dostupan u 190 zemalja sveta, uključujući i Srbiju.

U narednih godinu dana korisnici licenciranih verzija “Windows 7” i “Windows 8.1” mogu besplatno da pređu na novu verziju, preneo je Tas s.

Kompanija očekuje da će za tri godine na “Windows 10” preći milijardu korisnika u svetu.

Nova verzija “Windows” je dostupna i za kompjutere i za tablete, a planirano je da do kraja godine bude dostupna i za druge uređaje.

“Windows 10” se značajno razlikuje od svih prethodnih po tome što je to univerzalni OS koji može da radi na različitim platformama – mobilnim telefonima, tabletima, kompjuterima, konozalama za igrice i drugim.

S obzirom da Majkrosoft više neće razvijati “internet eksplorer”, “Windows 10” nudi novi pretraživač “majkrosoft edž” (Edge).

U novi OS ugrađen je lični asisten “kortana” (cortana) i tehnologija “Windows hello”, koja će omogućiti sistemu da prepozna korisnika po njegovim biometrijskim podacima (otiscima prstiju, dužici oka).

“Windows 10” će biti kompatibilan s ažuriranim paketom “ofis 2016” s novim verzijama programa “Word”, “Excel”, “PowerPoint”, “OneNote” i “Outlook”. Odlikuje ga kontinuitet funkcija i mogućnost kontrole osetljive na dodir na bilo kom kompjuteru i mobilnom uređaju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike