Web – nova arhitektura na pomolu?

Web postaje sve veći, a trenutni sistem adresiranja sve nepogodniji za toliku količinu informacija. Problem „mrtvih“ linkova i informacija kojima je teško ući u trag, postaju noćna mora surfera. Nameće se pitanje kako i na koji način bolje organizovati već sada nesagledivu količinu podataka, koja svakim danim postaje sve veća.

Kompanija Xdegrees je jedna od onih koje traže način da se ovakvi problemi prevladaju i da web postane uređenije mesto. Njihovo rešenje je već privuklo 8 miliona dolara investicija, a 14. februara 2001. je i predstavljeno na konferenciji u San Francisku predstavnicima giganata kakvi su Microsoft, Sun Microsystems i IBM.

Analitičari procenjuju da je dovoljno da se samo jedna od ovih kompanija zainteresuje za projekat i uloži novac u njega, pa da budućnost web-a bude usmerena u ovom novom pravcu i sama mreža pređe na novi „kolosek“. Novina koju predstavnici Xdegrees-a donose nosi naziv eXtensible Resource Name System (XRNS) i predstavlja zamenu za sadašnji način adresiranja na mreži – Internet’s Domain Name System (DNS).

Može se reći da je projekat inspirisan Napster-tehnologijom deljenja fajlova, jer bi se ono za čime tragamo na mreži otkrivalo preko jedinstvenog imena, a ne preko fizičke lokacije. U novom sistemu bi svaka mašina, dokument, fajl, pa i osoba imali svoje ime pomoću koga bi se pronalazili i pozivali. Jedan fajl bi mogao da se, u više kopija, nalazi na nekoliko lokacija na mreži, ali se on ne bi pozivao pomoću specifične lokacije, već svog unikatnog imena. XNRS sistem adresiranja bi tada pronalazio upravo onu kopiju koja nam je najbliža, najdostupnija i najpogodnija za prenos.

Ono što je vrlo zanimljivo je i činjenica da bi i najmanji segment ovakve buduće mreže, recimo grafički fajl na vašem kompjuteru, mogao da dobije svoje posebno ime i postane dostupan ostalim korisnicima. Sličan sistem se već primenjuje kod tehnologija kakva je Gnutella npr, gde svaki korisnik predstavlja jedan od ravnopravnih čvorova u mreži. U pitanju je tendencija da informacija postane dostupnija i lakša za pronalaženje, kao i da se ogroman broj podataka koji postoji na kompjuterima i internim mrežama učini dostupnim i na web-u.

Interesantno je i to da je kompanija Xdegrees potencijal svojih ideja predstavila i dodavši Microsoft Outlook-u mogućnost deljenja fajlova, odnosno funkcije koje ga pretvaraju u neku vrstu Napster-a ili Gnutella-e. Ovakva verzija najrasprostranjenijeg komunikacijskog alata neće biti dostupna korisnicima, već će samo poslužiti u svrhe promocije novog koncepta na stručnim konferencijama i prezentacijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.