Windows – Podesite folder „My documents“

U svakodnevnom radu folder „My Documents“ je jako bitan, zbog toga što gotovo sve Windows aplikacije (pogotovo iz paketa MS Office) otvaraju ovaj folder, kada izaberete opciju „File> Open“. Instalacijom Windows-a, ovaj folder se nalazi u root-u vašeg glavnog (master) hard diska, a istovremeno se na desktop postavlja odgovarajuća ikona radi bržeg pristupa dokumentima iz ovog foldera. Kao što smo već rekli folder „My Documents“ je podrazumevani i kod operacija snimanja (procedura „File> Save / Save As“), a pored toga kada izaberete „Start> Documents> My documents“ – predstaviće se sadržaj datog foldera.

Kao što vidite ovaj folder je jako bitan i sveprisutan, ali zašto vi ne bi sami odredili neko drugo mesto za čuvanje vaših dokumenata, a koje nije ovo podrazumevano. Naravno, i ovo možemo vrlo lako da podesimo:

  • Na desktopu, kliknite desnim tasterom na ikonu foldera „My documents“ i izaberite opciju „Properties“.
  • Otvoriće vam se dijalog sa samo jednom karticom – „Target“ (odredište).
  • U polje „Target folder location“ unesite novu putanju (path) na disku ili kliknite na dugme „Browse“ da bi preko dijaloga „Browse for folder“ odredili novi odredišni folder.
  • Kada ste pronašli drugi folder, kliknite samo na „OK“ u dijalogu „My Documents properties“.
Kada ste odradili prethodnu proceduru, sve aplikacije će koristiti ovaj novi folder kao osnovni (umesto „My Documents“). Ako se inače, u folderu „C:My Documents“ nalazi veći broj dokumenata, jednostavno ih iskopirajte ili premestite u novi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.