Windows XP ipak bez Pametnih oznaka

Jednom da i Microsoft postupi po savetu! Tim zadužen za razvoj Windows-a XP, nove verzije najpopularnijeg svetskog operativnog sistema, rešio je da iz njegove konačne verzije izostavi novu, moćnu ali prilično diskutabilnu mogućnost Smart Tags, ili, u slobodnom prevodu, “Pametne oznake”. Pametnih oznaka neće, dakle, biti u konačnoj verziji XP-a, čija se pojava očekuje 25. oktobra, kao ni u Internet Explorer-u 6.0.

Majlo Šaap, Microsoft-ov menadžer proizvodnje u Holandiji, kaže: “Ova mogućnost je izbačena jer je, generalno, naišla na loš prijem među našim partnerima i korisnicima, a ceo slučaj se može posmatrati kao dobar primer razloga postojanja programâ beta verzija”.

Pametne oznake funkcionišu tako što, budući stalno prisutne u memoriji, nadziru ključne reči u dokumentima koje korisnik otvara ili uređuje, a potom nude veze ka odgovarajućim stranama na web-u. Kompanija iz Redmonda je kritikama bila izložena upravo zbog toga što većina ovih linkova upućuje na lokacije u vlasništvu Microsoft–a ili njegovih poslovnih partnera, a kritičari su izveli zaključak da MS, koristeći svoju prevlast u sferi operativnih sistema, nastoji da ovlada i situacijom na Internetu. Međutim, Šaap i njegov kolega Robert Fransen ideju kompanije o uvođenju Pametnih oznaka u novi Windows brane, mora se priznati – dosta ubedljivo, na sledeći način: “Žao nam je što se o njima (Pametnim oznakama, prim. aut) govori samo u tom svetlu. Pametne oznake su otvorena i vrlo zanimljiva tehnologija. Svako može da dodaje sopstvene pametne oznake, a svima koji nude sadržaj na Internetu na raspolaganju stoji mogućnost da distribuiraju sopstvene. Nije nam bilo ni na kraj pameti da bi neko uopšte mogao da pomisli da želimo da ih zloupotrebimo”, i najavljuju: “Mi još uvek verujemo u dobre strane ove tehnologije i u nove mogućnosti koje je ona u stanju da donese korisnicima Office-a i Windows–a, naročito u razvojnim fazama koje tek predstoje. Radi se, naprosto, o tome da je, na osnovu iskustava korisnika, potrebno malo bolje uskladiti ono što Smart Tags nude sa njihovim potrebama – izgleda da to, u ovom trenutku, nismo postigli u dovoljnoj meri”.

Da, da, sve to lepo zvuči, a naročito usta uvek puna korisnika i brige za njih… Međutim, da vidimo kako radi u praksi: Smart Tags tehnologija je već implementirana u paketu Office XP. Ukoliko, na primer, u dokumentu imate berzanske akronime (skraćenice nazivâ) kompanija, Smart Tags vas, gle čuda i slučajnosti, povezuju baš sa MSN-ovom lokacijom MoneyCentral. A primera je bezbroj.

O tome da se, uprkos nevinim i naivnim izjavama njegovih zvaničnika, iza brda ipak nešto valja, svedoči i činjenica da je, samo nedelju dana pre odluke o ukidanju Pametnih oznaka, Microsoft još uvek žarko želeo da ih unese u novu verziju Windows-a, pokazujući čak i spremnost na kompromis, odnosno user friendly pristup – u vanamerička izdanja Windows-a će biti unet minimalan broj pametnih oznaka, što je Fransen, tada, obrazložio na sledeći način: “Ne bismo stavljali američke pametne oznake u evropske verzije proizvoda kao što su Windows i Office XP, jer one evropskim korisnicima ne znače ništa. Kakvog, na primer, ima smisla dati američki telefonski broj korisniku u Holandiji?”.

Paradoksalno, kompanija je htela da demonstrira svoju navodnu dobru volju, a zapravo je prikazala da, očigledno, iza svega leži neki dugoročniji finansijski interes.

Mnogi ozbiljniji analitičari informatičkih prilika slažu se u proceni da Microsoft, premda je ovoga puta popustio, ni izbliza ne odustaje od Pametnih oznaka, pošto je izvesno da se radi o ozbiljnom i dugoročnom projektu. Većina njih, opet, na osnovu dosadašnjeg Microsoft-ovog ponašanja na tržištu, postavlja, ne bez osnova, hipoteze o tome da, uvođenjem Oznaka, MS želi da postavi sebe u središte web poslovanja, čime bi, s obzirom na veliki rast u ovom sektoru, sebi obezbedio nemerljivu finansijsku korist.

Bilo kako bilo, javnost je na Smart Tags reagovala vrlo negativno, a Microsoft je, u poslednjem trenutku, pročitao “između redova” i rešio da mu je, za sada, verovatno ipak dosta sudnica i advokata. No, nemojte se iznenaditi ako vam, kad postanete ponosni vlasnik XP-a, dok bezbrižno i naivno dizajnirate plakat u Corel-u, Internet Explorer podivlja i odvede vas neznano kuda, negde u bespuća MSN-a… Jedno smo naučili: sa Microsoft-om, život je, definitivno, zanimljiv.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.