U trendu

Word – Automatsko ponavljanje akcija

Većina korisnika popularnog Word-a, pa čak i onih iskusnijih, ne poznaje funkciju, tj. prečicu za ponavljanje poslednje akcije. Reč je o vrlo korisnoj funkciji kojom možete da ubrzate unos podataka u Word dokumente.

Recimo da morate da ispišete neku reč dvadeset puta. Ako biste ovo radili ručno, trebalo bi vam puno vremena, ali, uz pomoć funkcijskog tastera F4 jednostavno unesete reč samo prvi put, a zatim 20 puta pritisnete funkcijski taster F4.

Mada, i ovo vam može izgledati zamorno i dosadno. A zašto onda ne bismo i ovo automatizovali, da ne moramo dvadeset puta da pritisnemo funkcijski taster. U ovoj nameri će nam pomoći izrada jednog malog makroa i VBA jezik. Kreiraćemo univerzalni makro, koji može da se primeni u bilo kojoj MS Office aplikaciji.

Unutar Word-a izaberite meni Tools > Macro > Macros, pa u dijalogu, u polju Macro Name, upišite Ponovi i kliknite Create. Otvoriće vam se editor programskog koda. Na mestu gde se nalazi kurzor iskopirajte sledeći programski kod:

Sub Ponovi ()
Dim br As Integer
br = Val(InputBox("Kolilo puta zelite da ponovite radnju?"))
If br > 0 Then Repeat (br)
End Sub

Nakon gotovog unosa izaberite padajući meni File > Close and Return to Microsoft Word, radi vraćanja u Word. Radi testiranja, unesite neku reč, pa selektujte meni Tools > Macro > Macros. U poznatom dijalogu izaberite makro Ponovi i kliknite dugme Run. Po pokretanju makroa, pojaviće vam se mali dijalog za unos broja ponavljanja akcija (kao na slici). Unesite željeni broj i kliknite Ok. Poslednja radnja koju ste učinili u Word-u ponoviće se onoliko puta koliko ste naveli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.