U trendu

Word – Podešavanje opcija za štampanje

Ako ste dosada koristili Word, sigurno ste i štampali neki od svojih dokumenata. Pored redovnih opcija koje ste dobijali prilikom poziva standardnog „Print“ dijalog prozora Word nudi i naprednija podešavanja. Ova podešavanja se skrivaju iza dugmeta „Options“ u dijalogu „Print“ (druga prečica „Tools -> Options -> Print“). Kada kliknete na ovo dugme dobićete prozor kao na slici. U sledećim redovima objasnićemo šta svaka od opcija u odeljku „Printing options“ znači.

  • Draft output – (nizak kvalitet štampanja) potvrdom ove opcije birate niži nivo kvaliteta štampe, ali postižete veću brzinu štampanja. Grafika se neće štampati, a formatiranja štampe će biti minimalna.
  • Update fields – (ažururaj polja) ukoliko u dokumentu imate polja (koja su deo automatizacije rada u Word-u), i potvrdite ovu opciju sva polja u dokumentu će se ažurirati pre štampanja.
  • Update links – (ažuriraj veze) ova opcija znači da se pre štampanja ažuriraju sve veze prema drugim dokumentima, ako ih ima.
  • Allow A4/Letter paper resizing – (podesi format) potvrdom opcije automatski se prelazi sa jednog formata (Letter/A4) papira na drugi (A4/Letter) uz kompenzaciju margina i elemenata na stranici.
  • Background printing – (štampanje u pozadini) potvrdom opcije (podrazumevano) možete da se vratite brže u dokument kada ga pošaljete na štampu, štampa ide sporije. U suprotnom Word vam ne dopušta rad u dokumentu sve dok sve stranice ne pošalje na štampu.
  • Print PostScript over text – (štampanje preko teksta) opcijom se omogućava da PostScript kod koji se možda nalazi u dokumentu, štampa preko samog teksta.
  • Reverese print order – (obrnuti red štampanja) ova opcija se koristi kada imate štampač (uglavnom ink-jet) koji nakon štampe daje stranice sa licem na gore i redosled im je obrnut.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.