Word – Sortiranje tabela

Verovatno ste se do sada susreli sa problemom kako sortirati podatke u Word-ovoj tabeli po nekom osnovu. Šta znači sortirati? To znači da ćemo sve podatke u tabeli prearanžirati (promenićemo im položaj po redovima) i to po različitim osnovama (po abecednom, datumskom, ili numeričkom redosledu). Korist od ove funkcije je velika, jer ako npr. unosite podatke o zaposlenima u vašoj firmi, ne morate da brinete o redosledu unosa, jednostavno ih upišete i potom pozovete funkciju sortiranja po abecednom redosledu. Sve tabele se mogu sortirati na dva načina:

  • Po rastućem redosledu (Ascending) – ređa tekstualne podatke po abecednom redu, datumske po datumima, a numeričke od najmanjeg ka najvećem
  • Po opadajućem redosledu (Descenting) – ređa tekstualne podatke unazad po abecednom redu (od Z ka A), numeričke od najvećeg ka najmanjem, i datumske od najbližeg ka najdaljima.
Najjednostavniji i najbrži način za sortiranje je:
  1. Kliknite u kolonu po kojoj želite da sortirate tabelu
  2. Zatim kliknite na dugme „Sort Ascending“ ili „Sort Descending“ u zavisnosti od željenog redosleda
  3. Ova dugmad se nalaze na paleti „Tables and Borders“, koju ako ne vidite možete dobiti izborom menija „View -> Toolbars -> Tables and Borders“
Na slici imate primer koji plastičnije pokazuje šta dobijamo kao izlaz kada primenimo sortirajuću funkciju. Primetite da sadržaj svakog reda-linije ostaje nepromenjen kada se izvrši prearanžiranje u tabeli, tj. podaci o npr. Antiću ostaju isti, ma gde da se premeste sortiranjem. Još jedna od naprednih opcija Word-a je da softver automatski prepozna da je prva linija-naslovna linija, i nju ne uvrštava u sortiranje. Sortiranje na ovaj način se vrši kada imate jednostavnije podatke, složenije sortiranje dobijate pozivom opcije „Table -> Sort…“. Izborom ove opcije otvara vam se novi dijalog prozor:
  • U prvom polju „Sort by“ pojavljuje se polje iz koga ste pozvali dijalog, u listi „Type“ birate tip podataka za sortiranje (Text, Date, Number) radi preciznijeg sortiranja.
  • Potom preko radio-dugmadi birate opcije: uzlazni ili silazni redosled.
  • U sledećim poljima „Then by“, birate sledeća polja za sortiranje. Ona se koriste u slučajevima kada u prethodnom polju postoje dva ista podatka (npr. u našem slučaju dva ista prezimena).
  • Na kraju kliknite na „OK“ i tabela će biti u željenom redosledu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.