U trendu

Zaboravite neprijatne stvari

Možda će ovo što sledi da zvuči kao naučna fantastika, međutim, američko-kineski tim naučnika tvrdi da je uspeo da selektivno i bez nuspojava izbriše deo sećanja laboratorijskih miševa. Iako je metoda, utemeljena na genetskom pristupu, uspešno testirana na miševima, još se dugo neće primenjivati na ljudima zbog složenosti ljudskog mozga.
Jedan od autora studije, Džo Z. Čen (Joe Z. Tsen), načelnik Instituta za istraživanje mozga i ljudskog ponašanja (Brain & Behavior Discovery Institute) na Medicinskom koledžu Džordžija (Medical College of Georgia), izjavio je da "ovo istraživanje otkriva molekularni mehanizam brzog brisanja pamćenja bez izazivanja oštećenja na nervnim ćelijama". Studija je predstavljena u časopisu "Neuron". Ova vest će sigurno oduševiti ljude koje muče ružna sećanja i noćne more. Sličan koncept predstavljen je u filmu "Večni sjaj nepobedivog uma", u kojem se bivši partneri (Džim Keri i Kejt Vinslet) podvrgavaju brisanju pamćenja kako bi zaboravili nesrećnu ljubavnu vezu.
Stručnjaci su u poništavanju sećanja pratili aktivnosti proteina CaMKII, koji se nalazi samo u mozgu. I kod ljudi i kod miševa ovaj enzim deluje kao "molekul pamćenja", jer omogućuje komunikaciju između moždanih ćelija i pomaže u učenju i pamćenju podataka. Da bi kontrolisao aktivnost proteina CaMKII, tim doktora Čena je prvo razvio hemijsko-genetičku metodu koja mu je omogućila uključivanje i isključivanje tog enzima kod miševa koji su namerno odgajeni s povećanim nivoom tog molekula.
Miševe su prvo izložili snažnim emocionalnim stimulacijama, kao što su elektrošokovi. Posle toga su manipulisali novoom proteina i pratili koliko se miševi dobro sećaju tog neprijatnog događaja. Kada su izazvali hiperprodukciju proteina CaMKII, u trenutku kada su se miševi prisećali traume, ona ne samo da je bila blokirana već je bila i potpuno izbrisana. Istovremeno miševi nisu izgubili ostala sećanja.
Ista metoda potvrđena je u eksperimentima s igračkama, odnosno učenjem. Doktor Čen smatra da bi se ona mogla upotrebiti i na ljudima. "Iako su sećanja važni faktori koji su ključni za preživljavanje i prilagođavanje, selektivno odstranjivanje nepoželjnih sećanja, kao što su to traumatični ratni doživljaji ili strahovi, omogućilo bi ljudima bolji i lepši život", rekao je doktor Čen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.