Bez menstruacije u nezgodno vreme

Muka mnogih devojaka: "oni dani" im dođu baš u nezgodno vreme! Kad su na letovanju (naročito ako je to prvo letovanje s momkom), ili za rođendan, ili za Novu godinu, ili… Baš onda kad to nimalo ne žele; baš onda kad im je jako stalo da budu u najboljem mogućem izdanju i super raspoložene i da ih ništa ni u čemu ne ometa. A "oni dani" umeju da budu smetnja – za mnogo šta. Nekad je stvarno nezgodno biti devojka…
Međutim, šta je to? Čule ste da je moguće da postoji rešenje za to – da postoji način da se menstruacija odloži. Hej, pa to je super! To bi vam baš odgovaralo. Mali problem: ne znate baš najpreciznije o čemu se radi, osim da je na neki način povezano s kontraceptivnim (hormonalnim) pilulama. Ipak, kako ih tačno upotrebiti? Šta treba da radite?
Odgovor je: ne treba da radite ama baš ništa na svoju ruku! Ono što ste čule jeste tačno; postoji mogućnost "produženog ciklusa", što bi vam odložilo menstruaciju, ali nipošto ne smete same da se igrate hormonalnim pilulama, jer to može da bude veoma opasno. Ukoliko želite na ovaj način da odložite menstruaciju, najbolje je da se obratite ginekologu, koji će vam reći koje tačno pilule da uzimate (ima ih raznih na našem tržištu) i precizno vam objasniti kako da ih koristite.
Joj, super! Odete ginekologu i dobijete pilule i nikad više menstruacija u nezgodnom trenutku! Nažalost, ne ide baš tako. Ma koliko vam odlaganje menstruacije zbog ovog ili onog odgovaralo, to nikako nije nešto što često smete da činite, naročito ne u vašim godinama. U stvari, nije baš najzdravija ideja uopšte to uraditi. Zato, ako vam je za neku priliku baš jako bitno da ne dobijete menstruaciju, to je, pod nadzorom ginekologa, izvodljivo (samo ne zaboravite da na to morate misliti minimum mesec dana unapred, ako ne i više). Ipak, odlaganje menstruacije nipošto ne bi trebalo da vam postane redovna praksa. Tako biste mogle da upropastite zdravlje – a teško da postoji dovoljno dobar razlog za to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.