U trendu

Golotinja ne pomaže na vrućini

Nije mali broj onih koji su skloni da, kad je velika vrućina, na sebi imaju što manje odeće. Međutim, tu se ne radi samo o regulisanju telesne temperature, već, znatno više, o pokazivanju – a preoskudna odevenost neće učiniti da vam bude manje vruće.
Recimo, neke devojke će, pod izgovorom vrućine, u toplim letnjim danima biti u majičici na bretele, nekad toliko kratkoj da im je i stomak ogoljen, u miniću jedva većem od kaiša. Zbog vrućine, ni brushalter neće nositi. Ne kažemo da ne smete da nosite miniće ni majicu na bretele. Smete. Ne kažemo ni da ste obavezne da nosite brushalter. Niste – ako su vam grudi određene veličine, po vas je korisno da nosite dobar brushalter, ali niste u obavezi da to i učinite. Ono što kažemo jeste da vam u miniću neće biti ništa manje vrućina nego u suknji srednje dužine ili dugačkoj suknji.
Izveden je jedan eksperiment. Na terasi, na temperaturi od oko 30 stepeni Celzijusa, velika posuda s ledom je umotana u ćebe od kamilje dlake (u toku hladne noći, pod tim ćebetom biste se jako lepo ugrejali), i posuda je tako stajala sat vremena. Posle tih sat vremena, ćebe je uklonjeno – i led još uvek nije počeo da se topi čak ni toliko da bi postao klizav.
Kako to? Tako što ćebe (ili odeća) sprečavaju da telo ispusti toplotu (u slučaju posude s ledom, nije ni bilo toplote), i istovremeno sprečavaju i da spoljna toplota prođe, bilo do vašeg tela, bilo do posude s ledom. Moguće je da ste videli neke ljude, verovatno starije, kako po velikoj vrućini idu u dugim rukavima i u dugim pantalonama ili suknjama, nije vam jasno kako ne prokuvaju kad se vi i u majici kratkih rukava i šortsu preznojavate i hoćete da poludite od vrućine – a oni se nisu ni oznojili. Upravo im odeća pomaže u tome. Jeste da njihovo telo, zbog odeće, otpušta manje toplote, ali i prima znatno manje spoljne toplote.
Ne kažemo da ste obavezni da budete pokriveni od glave do pete, niti da usred leta idete u čizmama i bundi. Niste. Vrlo je verovatno i da bi vam bilo potrebno neko vreme da se naviknete na to da usred leta idete u dugačkim pantalonama i u majici dugačkih rukava pre nego što bi vam to zaista pomoglo. Sve što kažemo jeste da vam minić i kratka majica na bretele ne pomažu da vam bude manje vruće – što, naravno, ne znači da ne smete tako da se oblačite ukoliko je to odeća kakvu volite i ukoliko u tom trenutku nije neprikladno da budete u tome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)