U trendu

Ignorišite tračeve

Tračeve pričaju maltene svi, i sami po sebi ne predstavljaju problem. Problem nastaje kad ih neko preozbiljno shvati, kad poveruje u njih i tretira ih kao činjenice – a tračevi to nikako nisu. Zato je najbolje ignorisati , ili ih slušati po principu "na jedno uvo uđe – na drugo izađe".
Recimo, neko vam kaže da su vas vaše drugarice ogovarale iza leđa, da su svašta jako ružno o vama pričale. Na ovako nešto neko će smesta otrčati da se objašnjava s drugaricama, i kad sazna da to nije istina, osobi koja ju je slagala sasuće u lice šta misli o njoj. Ta varijanta je pomalo gruba, ali može da se upotrebi bez previše štetnih posledica. Druga varijanta je da se, kad čujete tako nešto, posvađate s drugaricama, ili da počnete da ih izbegavate. Ovo je očigledno loše rešenje, jer za to što vam je rečeno ne znate zaista da li je tačno, a ne znate, čak i ako jeste tačno, u kom je kontekstu izrečeno, mogla je u pitanju da bude neka šala, ili je neka od vaših drugarica bila jako uznemirena, a ostale je podržale i cela stvar je prošla, ili… Jednostavno, ne znate, a osobe koje su vam drage zbog priče sumnjive pouzdanosti tretirate kao neprijatelje.
Treća mogućnost, ujedno i najelegantnija, jeste da to što vam neko kaže da vas drugarice ogovaraju ignorišete; eventualno možete da podsetite tu osobu da i ona upravo sad, pred vama, ogovara vaše drugarice, i da nije u redu da tako priča o nekome ko nije prisutan i ne može da se brani od optužbi. Jednostavno, ignorišite celu tu priču, nepouzdana je.
A šta ako je taj trač zapravo bio istinit, šta ako vas drugarice zaista ogovaraju ili vam već nešto drugo rade iza leđa? Zar nećete biti nezaštićene ako ignorišete tračeve? Nećete, jer ako vam neko nešto radi iza leđa, to će se, pre ili kasnije, i bez uzimanja tračeva zdravo za gotovo otkriti, a ako vi na tračeve reagujete kao da su istina i nepravedno postanete odbojni prema prijateljima, znatno povećavate mogućnost da se trač obistini i da oni počnu da pričaju ružne stvari o vama – i to zbog vašeg ponašanja prema njima.
Ukoliko su vam neke osobe prijatelji, imajte poverenja u njih i nemojte verovati u nepouzdane priče o njima. Ako ti prijatelji zapravo i nisu "cvećke", to će se svakako otkriti – a u međuvremenu nećete kvariti odnos s njima time što ćete slušati sve što nekom ko se dosađuje padne na pamet da izmisli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.