U trendu

Jedan način da zapamtite datume

Pamćenje datuma nekome ide bolje, nekome lošije, a skoro svakome je u izvesnoj meri potrebno, kako zbog privatnog života, tako i u školi, a kasnije i na poslu. Ukoliko vam je problematično da zapamtite datume, postoji jedan veoma zabavan metod koji vam može pomoći u tome.
Taj metod je u suštini jednostavan, mada zahteva izvesnu dozu kreativnosti. Nije jedan od najbržih za primenu, ali daje prilično trajne rezultate i čini verovatnim da će vam, ako se radi o školskom gradivu (istorija, na primer) i dosledno ga sprovedete, u početku oduzeti malo više vremena, ali će vam kasnije (ovde govorimo i o nekoliko godina kasnije) biti potrebno jako malo obnavljanja kako biste se podsetili. O čemu se radi?
O stihovima. Recimo da treba da zapamtite da je boj na Kosovu bio 1389. godine. Tu je, zapravo, potrebno potruditi se da zapamtite poslednje dve cifre; ako se setite da je Srbija bila pod Turcima 500 godina i da se konačno oslobodila u devetnaestom veku, biće lako setiti se prve dve cifre. A kako zapamtiti 89?
Tako što ćete smisliti nešto što se rimuje sa „osamdeset deveta“, i to nešto što možete lako da zamislite i na neki način povežete sa samim događajem. Recimo (možete i sami da smislite nešto drugo ako vam se ovo ne dopadne) „osmoro ispod kreveta“ – i zamislite osmoro dečice kako se nakon što je bila ta velika bitka uplašeno skriva ispod kreveta. Slika koju ćete smisliti treba da bude nešto dovoljno živahno, a može da bude i nešto smešno. Tako postupite kad se o bilo kom bitnom datumu radi.
Opisani metod nije nešto što vam može mnogo pomoći prilikom kampanjskog učenja, jer je tada naprosto previše podataka koje treba zapamtiti u kratkom roku, i nemate dovoljno vremena da smišljate živahne/zabavne/kakve god rime da idu uz datume. Ali, ako to uradite nakon svake nove lekcije, ili posle svakog događaja čiji bi datum bilo dobro da zapamtite, vremena će biti dovoljno, lepo ćete se zabaviti, i na ovakav način naučeno ćete zaista dugo pamtiti – što će vam onda ostaviti više vremena za druge stvari koje su zabavnije od obnavljanja gradiva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar