Kad su stariji brat ili sestra nasilni

Kad imate brata ili sestru, bilo da su stariji ili mlađi od vas, uvek postoji bar neka doza takmičenja: takmičenje za roditeljsku pažnju, takmičenje da biste videli ko je bolji, ko je uspešniji u različitim oblastima života. U nekim porodicama to takmičenje bude upadljivo, u nekim jedva primetno i uglavnom kroz šalu – i svakako dobroćudno. Uz sve to takmičenje postoji, naravno, i ljubav. Mada možete međusobno da se prepucavate do besvesti, vi svog brata ili svoju sestru ipak volite i poželeli biste da ubijete na mestu svakog ko pokuša da ih povredi. Međutim, nekad odnos s bratom ili sestrom i nije tako lep.

Recimo, imate starijeg brata ili sestru. Stariji su od vas i znatno jači od vas. Oni su fini pred roditeljima, pravo zlato, ali kad roditelji nisu tu… Kad roditelji nisu tu, za vas nastaje pakao. Vaš stariji brat ili sestra su nasilni prema vama, tuku vas, imate modrice koje večito sakrivate odećom jer vas je sramota da ih pokažete. Prete vam da će biti još gore ako nekome kažete i, zastrašeni već lošom situacijom, ne znate šta da učinite.

Ukoliko se prepoznajete u ovoj priči, imate ozbiljan problem. To ste, naravno, znali i bez nas. Ipak, ni vaš problem nije nerešiv. Za početak, recite roditeljima šta se dešava. Već ste probali i odbili su da vam veruju, možda vas i optužili da ste ljubomorni i da se ponašate kao derište koje hoće svu pažnju za sebe? U tom slučaju, nemojte od njih kriti modrice – pokažite im ih, kao dokaz da govorite istinu. To bi trebalo da vaše roditelje ubedi da govorite istinu i da ih natera da preduzmu nešto da vas zaštite.

Ni pokazivanje modrica ne pomaže, i dalje vam ne veruju? U tom slučaju obratite se baki, deki, tetki, ujaku, nekoj odrasloj osobi u koju imate poverenja. Ako ni to ne funkcioniše, uvek možete da se obratite razrednom starešini (to što vas brat ili sestra svakodnevno maltretiraju sigurno se odražava i na vaše školske aktivnosti) ili školskom psihologu. Oni će pozvati vaše roditelje na razgovor i objasniti im šta se dešava, kao i to da moraju da vas zaštite.

Postoji i mogućnost kontaktiranja socijalnog radnika ili zvanja SOS telefona za žrtve nasilja (imate broj u svim dnevnim novinama, a veoma ga je lako naći i preko Interneta). Od njih ćete dobiti uputstva šta da radite i neko će vam sigurno pomoći.

Važno je da zapamtite da nasilje i maltretiranje ne morate da trpite. Čak i ako ste fizički slabiji od osobe koja vas maltretira, to ne znači da morate da trpite. Pomoć je, s neke strane, uvek moguće naći – i moguće je okončati košmar. Važno je da ne odustanete i s vremenom ćete se svakako izboriti za to da vas ne maltretiraju. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.