Kako se iskupiti?

Uh, zabrljali ste. Nije baš neka sitnica u pitanju. U redu, niste nikog ubili, ništa niste ukrali, niste pretukli nikog; ukratko, niste uradili ništa protivzakonito, niti nešto u toj meri drastično. Nije bilo ni namerno – omaklo vam se. Ne znate ni sami kako vam je uspelo da napravite takvu brljotinu, ali zabrljali jeste – recimo, zaboravili ste majčin rođendan, ili rođendan dobre dugarice ili druga, niste uradili nešto što je nekoj vama dragoj osobi bilo jako bitno – govorimo o takvoj brljotini. Niko vas zbog toga ne prekoreva – vidite da je osoba koju ste povredili, pa, povređena, ali ništa vam ne spominje. Na neki način, zbog toga se osećate još gore. Makar kad bi se izvikali na vas, pa se vi izvinjavali, pa oni još malo vikali, i na kraju bi sve ipak bilo u redu. Valjda. Ovako, ne znate šta da radite. Kako da se iskupite za grešku koju ste napravili?
Ukoliko vam se čini da za toliko veliku grešku obično "izvini, pogrešio/la sam" nije dovoljno, savršeno je moguće da ste u pravu. To ne znači da je izvinjenje loša ideja – nikad nije loše izviniti se kad napravite grešku – ali dobro bi vam došlo još nešto, nešto što sa sobom nosi poruku "jako mi je stalo do tebe i stvarno se loše osećam zbog greške". Drugim rečima, uz izvinjenje biste mogli da dodate i neki poklon.
Ako ste na reč "poklon" užasnuto pomislili na to da ste bez kinte, ne brinite. Ne mora da se radi o nečemu skupom, važno je da u pitanju bude nešto za šta znate da znači osobi koju ste povredili – nešto lično, a ne neki od uobičajenih poklona koji se daju kad osobu slabo poznajete.
Takođe, o kakvom će se poklonu raditi zavisi i od greške koju ste napravili. Ako se radi o zaboravljenom rođendanu, onda je prikladan lep rođendanski poklon. Ukoliko se radi o neispunjenoj obavezi, onda bi trebalo da se potrudite da za tu osobu učinite nešto drugo što je njoj značajno, i tako dalje.
Još nešto: bar neko vreme bi trebalo da budete jako, jako pažljivi da ne ponovite sličnu grešku. Ako ponovite grešku, ispašće da je ili vaše izvinjenje (sa sve poklonom) bilo lažno, ili da ste u principu jako nepažljivi i da nimalo niste u stanju da vodite računa o potrebama drugih (što svakako nije za pohvalu). Znači, formula za iskupljenje je: izvinjenje + poklon + pazite šta radite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.