Mešanje starih i novih prijatelja

Nakon što promenite sredinu, to jest školu (promenite školu jer ste se preselili, ili upisali srednju školu, fakultet, ili niste promenili školu nego ste se nakon srednje zaposlili), neka prijateljstva ćete zadržati, neka nećete, a steći ćete i nove prijatelje. Stoga će biti neophodno uskladiti „stari svet“ i „novi svet“.
Sa starim prijateljima povezuje vas mnoštvo uspomena, kao i činjenica da ste, iako više niste u prilici da se svakodnevno viđate, ostali bliski. Nova prijateljstva su nova, sklopljena u tom interesantnom, novom svetu i već po tome zanimljiva. Može vam se činiti, dok održavate i stara i nova prijateljstva, da istovremeno živite u dva različita sveta – pošto se o vašem životu radi, vi ste glavni lik u oba sveta, ali sami svetovi mogli bi se prilično razlikovati. Da li ih je moguće nekako uskladiti, to jest nekako izvesti da se istovremeno družite i sa starim i s novim prijateljima? Često je odgovor na to pitanje potvrdan.
Vaši stari i vaši novi prijatelji, ako ne pokušate da ih upoznate i pre toga, srešće se na vašem rođendanu, slavi ili nekim sličnim povodom. Na vama je da ih predstavite jedne drugima i da obraćate pažnju, bar povremeno, da li sve ide dovoljno glatko. Ne moraju se smesta izgrliti i izljubiti kao rod rođeni, naravno, ali ne treba dopustiti ni sukobe, kao ni da neko tu ostane izdvojen, sam u ćošku, osećajući se izgubljeno u gomili nepoznatih mu ljudi. U nekim slučajevima, vaši stari i vaši novi prijatelji složiće se sasvim lepo, i možete sebe računati među srećnike ako se to desi. Nekad baš i neće imati mnogo toga zajedničkog, ali, čak i ako ispadne da su u potpunosti nekompatibilni, to nije razlog za paniku – ne morate nikog da izgubite. Samo treba da sledite određena pravila.
Prihvatite da se te dve grupe ljudi neće složiti, nemojte ih prisiljavati ni na šta i nastavite da se družite i s jednima i s drugima. Pazite da ne povredite ničija osećanja time što ćete jedne zanemariti zbog drugih – mogu se desiti neke ekstremne situacije kada ćete dogovor s nekim iz jedne grupe morati da otkažete zbog nečega povezanog s nekim iz druge grupe (ekstremne situacije tipa nečije teške bolesti, sahrane, ili lepše situacije kao što su rođendani ili venčanja), ali inače bi trebalo da se držite prvobitnog dogovora.
Budite iskreni, nemojte lagati s kim se viđate i družite (definitivno vam ne treba da vas prijateljica iz detinjstva vidi kako se s drugaricom iz nove škole „davite“ u kolačima, a toj staroj prijateljici ste javile da ste bolesne) i nikada se ne ponašajte kao da vam je jedna ili druga grupa prijatelja teret (mada se može desiti da se ponekad tako osećate). I, veoma bitno: u dane koji su vam važni (rođendan, slava, žurka koju pravite za doček Nove godine, u nekom trenutku će tu biti i venčanje…) nemojte birati između starih i novih prijatelja, već pozovite i jedne i druge i, ako je neophodno, stavite do znanja da očekujete da makar budu civilizovani jedni prema drugima – vama su i jedni i drugi dragi, nemate nameru da se bilo koga odričete i u vezi s tim nećete praviti kompromis.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.