Mogu li se preljubnici promeniti? (2)

Jako je nezgodna situacija kada se zaljubite u osobu koja je „na zlom glasu“ kao neko ko nije u stanju da u vezi bude veran. Vi se nadate da se ta osoba prema vama neće tako poneti, da će se promeniti, ali je teško biti siguran da to nisu samo pusti snovi.
Osoba koja vara može se promeniti, ali tek nakon što je sazrela dovoljno da shvati zbog čega je varala, zbog čega je varanje kao takvo pogrešno (što uključuje i prestanak nalaženja opravdanja za varanje i priznavanje da je učinila nešto što nije trebalo), i kako da kao način rešavanja problema u vezi i zadovoljavanja svojih potreba koristi nešto drugo umesto varanja. Neko kroz ovo sazrevanje vremenom prođe sam, a stvar se može i ubrzati, uz pomoć iskusnog stručnjaka koji može da sugeriše na šta da se obrati pažnja i kakva su sve rešenja moguća.
Bez tog sazrevanja, osoba koja je varala nastaviće da vara. Ne zavaravajte se idejom da je taj preslatki dečko varao svoju devojku zato što je ona bila rospija; varao ju je jer je odabrao da na taj način rešava probleme koje ima s njom – što znači da bi isto tako mogao da prevari i vas čim mu se nešto što uradite ne dopadne, a niko nije savršen i pre ili kasnije nešto mu se kod vas neće dopasti.
Šta da uradite ako ste baš zaljubljeni u osobu za koju znate da je nekog već prevarila (vas ili nekog drugog, svejedno)? Razmislite da li je ta osoba u međuvremenu dovoljno sazrela, pokušajte da, koliko god ste u stanju, objektivno procenite kakve su vam šanse da ne budete prevareni.
Ukoliko se odlučite na vezu s tom osobom, ostavite njenu prošlost iza vas. Nemojte sumnjičavo posmatrati svaki njen pokret, svaki pogled, tražiti znak prevare u svakoj njenoj reči – tako ćete vezu učiniti odvratnom i sebi i toj osobi, pa ćete najverovatnije biti ostavljeni, a pre toga, sasvim moguće, i prevareni. Ako niste u stanju da se u vezu s takvom osobom upustite bez „izigravanja policajca“, najbolje je ne upuštati se uopšte, jer u vezi u kojoj se konstantno osećate nesigurno i iščekujete da vam se nešto ružno desi ne možete biti srećni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.