Ne otkrivati previše u internet-profilu (2)

Priključili ste se sajtu kao što je Facebook ili MySpace, verujete da se družite samo s prijateljima, kako onim koje znate u stvarnom životu, tako i onima koje neko od vaših prijatelja zna u stvarnom životu, plus i s nekad dragim ljudima za koje ste mislili da ste s njima izgubili svaki kontakt. A zapravo, sve vreme vas posmatra neko ko je umislio da ste srodne duše – a vi ste mu dali dovoljno podataka da vas pronađe.
Taj vama nepoznati lik vas je, koristeći alatku za pretraživanje, našao među onima koji žive u gradu blizu njegovog, pripadaju starosnoj grupi koja ga zanima (i koja ne mora da bude i njegova starosna grupa – ko zna koliko on ima godina), i zanima ih neobavezna veza. Video je vašu „kul“ slikicu na koju ste toliko ponosni, i zainteresovali ste ga. Vaš profil je javan, pa je video šta vas zanima, i zaključio da ga definitivno zanimate. U njegovoj glavi, pošto imate neka slična interesovanja, između vas postoji veza. Zna kako izgledate, a pošto zna u kom gradu živite i u koju školu idete, zna i gde može da vas nađe. Vidi s vašeg profila ko su vam prijatelji, šta sve radite, vidi koje sve slike kačite, verovatno su tu i objašnjenja ko je ko na slikama i na koja se mesta izlazilo… Lik se, posmatrajući sve to, oseća kao da vas sve bolje upoznaje. Na jednoj slici sa žurke gledate pravo u kameru, ta mu se najviše dopada, deluje mu kao da gledate pravo u njega i pozivajuće mu se smešite.
Priključuje se nekoj od grupa u kojima ste i vi, i tako saznaje još više o vama, uključujući i gde i kada bi mogao da vas nađe (recimo, u koje vreme ćete biti u školi, za koju već zna gde je). Pošto ste u istoj grupi, oboje ste bili pozvani na neka događanja. Kada vam pošalje molbu da ga uvrstite u prijatelje, proverite ga i vidite da ste bili pozvani na isto događanje, valjda je bezbedno uvrstiti ga i među prijatelje (a i nekako je u skladu s opuštenom, prijateljskom atmosferom). Tako sazna i broj vašeg mobilnog, onaj koji ste ostavili vidljivim samo za prijatelje. Zna kad i gde da vas nađe, zna vaš broj telefona, kao i kako izgledate – i sve je to saznao sedeći u sopstvenoj fotelji, a vi pojma nemate ko je taj lik ni šta bi mogao da hoće od vas. Zastrašujuće, zar ne?
Kako da do toga ne dođe? Nema stoprocentnih garancija, osim ako ćete da se u potpunosti klonite sajtova ove vrste, ali postoje načini da prilično smanjite verovatnoću da se navedeni scenario ostvari. Sutra pročitajte kako to da učinite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.