U trendu

Ne prelaziti granicu dozvoljenog

Kada se zaljubite, svet gledate kao kroz ružičaste naočari. Emocije koje osećate su veoma jake; još ako ste prvi put zaljubljeni, pa vam je sve potpuno novo, i prelepo i zastrašujuće u isti mah… Čini vam se da sve možete, a istovremeno osećate i veliki strah. Izgleda vam i kao da vam je sve dozvoljeno – sigurno, kad su emocije tako jake kao vaše, to znači da se radi o nečemu specijalnom i da nema ničega što je zabranjeno, ničega što stvarno ne bi trebalo da uradite (naravno, ne govorimo ovde o kriminalnim aktivnostima)? Ipak, nije baš tako.

Jeste, to što osećate je veoma specijalno. To su prelepa osećanja. Veoma slično se osećaju i drugi, ali to ne znači da je to kako se vi osećate išta manje specijalno. Međutim, to što su vaša osećanja toliko jaka nipošto ne znači da je sve dozvoljeno.

Kao jedno, s etičke strane ne bi bilo u redu da nekome preotmete dečka ili devojku, ma koliko se ta osoba vama dopadala. Ako njihova veza ne funkcioniše, ionako će raskinuti, pa je sve što treba da učinite da sačekate taj raskid i da onda „stupite u akciju“. Ukoliko im veza funkcioniše i srećni su, zaista nemate nikakvo pravo da uništavate njihovu sreću.

Postoji još jedna granica koju ne treba preći – ovog puta ne radi se o etici, već o zrelosti. Naime, ne treba stupati u seksualne odnose dok psihički, fizički, pa i zakonski niste spremni za njih. Zakonski, šta sad to znači? To znači da je s osobama mlađim od 14 (četrnaest) godina strogo zabranjen svaki seksualni kontakt, što uključuje i peting (maženje uz dodirivanje intimnih organa). Oni između 14 i 18 godina seksualne kontakte smeju da imaju samo s onima iz svoje starosne grupe – protivzakonito je da punoletna osoba ima seksualni odnos ili upražnjava bilo kakvu seksualnu aktivnost s maloletnom osobom.

Ovo o zabrani seksualnih odnosa vam, moguće, izgleda čudno – volite se, zašto ne biste smeli? Svi toliko pričaju o seksu, želite i vi iskustvo; po mogućnosti, i da se napravite važnim u društvu time što imate više iskustva od svojih prijatelja… Verujte, zaista nećete biti „faca“ ako imate seksualne odnose sa 13 godina – samo ćete se upustiti u nešto za šta ni psihički, ni fizički (pa ni zakonski) niste spremni, i rezultat će biti da ćete žurbom mnogo toga propustiti – propustićete to da vam prvi seksualni odnos ostane u uspomeni kao nešto specijalno, već će ispasti: „Ništa posebno. Oko čega li svi dižu toliku frku?!“ Jednostavno, niste još uvek na pravi način razvijeni da biste bili sposobni da uživate u vođenju ljubavi.

Zato, molimo vas, poštujte granice. One su tu pre svega zbog vas – da vi ne biste bili povređeni, da biste vi na najlepši mogući način mogli da uživate u onome što za uživanje i služi. Znamo da se osećate veoma nestrpljivo, u stilu „hoću sve i hoću to sad ili ću da umrem“, ali veoma ste mladi i zaista imate puno vremena pred sobom. Sačekajte samo malo (znamo, vama to izgleda kao beskrajno dugo čekanje) – i kao nagradu ćete iskusiti uživanje koje, dok ste premladi, jednostavno ne biste bili u stanju da iskusite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.